apps
Omhoog

“Apps” voor het onderwijs “Apps”, “App Store”? Nog maar weinig jaren geleden zou niemand geweten hebben wat er met deze begrippen bedoeld wordt.  Wikipedia definiëert een en ander zo: Een App Store is een online softwarewinkel waar software gekocht kan worden. De software, ook wel apps genoemd, omvat programma's voor smartphones […]. De App Store van Apple Inc. is met meer dan 550.000 applicaties (per 3 maart 2012) de grootste online softwarewinkel. Tweede is de Android Market van Google Android met ongeveer 350.000 applicaties (per oktober 2011). Andere bekende online softwarewinkels zijn BlackBerry App World (ongeveer 60.000 apps per februari 2012) en de Ovi Store van Nokia (ongeveer 50.000 apps). De apps zijn direct te downloaden naar het apparaat in kwestie of worden opgeslagen op de PC om daarna op de telefoon te worden geďnstalleerd. De prijzen van de applicaties in de App Store variëren van gratis tot € 719,99 […]. De apps in de BlackBerry App World zijn gemiddeld genomen iets duurder.

 

 

Het moet al heel raar zijn als er tussen al dat apps-geweld niets bij is voor talenonderwijsdoeleinden. In deze en de volgende bijdrage zetten we daarom een aantal geslaagde apps op een rijtje: Wikihood, Lernabenteuer Deutsch en Tap-dictionary. Probeer ze uit en geef ze aan leerlingen door!

 

 


 


Wikihood
- Betreft: kennis van land en volk
- platform: Apple/Android
- talen: Duits/Engels
- kosten: basisversie gratis; extra opties tegen betaling

Wikipedia is een gratis encyclopedie die veelvuldig in het onderwijs wordt gebruikt. Met de app Wikihood wordt alle informatie uit Wikipedia in een mooie en overzichtelijke schil samengevoegd. Zo ontstaat een fraaie reisgids.
Zodra je Wikihood opstart zoekt de app uit waar je bent en zie je op je scherm wat er in de omgeving belangrijk en interessant is. Ook zie je gelijk welke artikelen er over de plaats beschikbaar zijn. Tegen betaling krijg je extra economische en geografische informatie en is alles ook offline te  lezen.

Tip voor onderwijsinzet: in elke leergang worden wel plaatsnamen genoemd. Natuurlijk kunt u zelf iets over deze plaatsen vertellen, maar leerlingen kunnen nu ook helemaal zelfstandig met deze app zelf kijken en zoeken. Meer informatie: http://www.wikihood.com.

Lernabenteuer Deutsch - Das Geheimnis der Himmelsscheibe
- betreft: door het Goethe-Institut ontwikkelde game rond verschillende vaardigheden op A2 niveau
- techniek: Apple/Android
- taal: Duits
- kosten: gratis

Tijdens deze spannende game gaat de leerling samen met Vincent Mirano op zoek naar het geheim van de “Himmelsscheibe” en oefent verschillende vaardigheden op een speelse manier. Tijdens de speurtocht in Duitsland komt de leerling in allerlei bekende situaties terecht: vragen naar de weg, iets in een restaurant bestellen etc. Alles is in het Duits en ongemerkt maakt de leerling verschillende oefeningen. Heel geslaagd: de leerling beslist zelf hoe het avontuur verloopt en hoe het verder gaat. Voordat je het weet ben je twee uur verder.
Tip voor onderwijsinzet: is de docent een keertje naar een congres? Niets aan de hand: de les kan makkelijk door een andere docent overgenomen worden met deze app. Voor meer informatie:
http://www.goethe.de/lrn/duw/lad/deindex.htm.

Tap-Dictionary
- betreft: woordenboek
- techniek: Apple
- taal: Engels
- kosten: basisversie gratis; betaalde versie met extra opties

Op steeds meer scholen werken de leerlingen met een iPad. Het lezen van buitenlandse teksten is zo heel makkelijk te realiseren in de klas. Maar het lezen van authentieke teksten is voor veel leerlingen niet eenvoudig en als docent raden we leerlingen dan ook aan om een (online) woordenboek te gebruiken. Het opzoeken van een woord in een woordenboek op de iPad is een beetje lastig: je moet een woordenboek openen, je moet het woord intikken en dan krijg je de betekenis van het woord. Met de Tap-Dictionary is dit een stuk eenvoudiger. Je installeert de app en klaar is kees. Tijdens het lezen dubbelklik je een woord waarvan je de betekenis wilt weten en er verschijnt automatisch een schermpje met een omschrijving. Wil je weten hoe het woord wordt uitgesproken dan klik je eenvoudig op het luidsprekertje. Wil je nog meer van het woord weten klik je op een symbool en Safari zoekt het voor je op. Wil je de vertaling van het woord weten dan moet je als extra Tap-Translate kopen.
Tip voor onderwijsinzet: Tap-Dictionary ondersteunt verschillende talen, maar als je de app in Nederland via ITunes downloadt krijg je  het Engelse woordenboek. Sommige gebruikers klagen over de installatie, maar bij ons werkt het allemaal prima. Meer informatie: via iTunes.

Waar Abraham de apps-mosterd haalt
Op de site van de iPad club vind je elke dag recensies van nieuwe apps:  www.ipadclub.nl/. Op de site van de Planet Android club vind je elke dag recensies van nieuwe apps voor android telefoons en tablets: www.androidplanet.nl/. Op de site van Kennisnet tenslotte vind je veel informatie over ICT en ook het dossier laptops/tablets is interessant om te lezen:  http://dossiers.kennisnet.nl/dossiers/laptops-tablets/.

Apps van onderwijsuitgevers
Noordhoff Uitgevers  en EPN experimenteren met de iPad-app De Boekenlezer Nu/EPN: www.studiekit.com/;
Van Dijk ICT en Malmberg experimenteren in het project 1 op 1 onderwijs met de iPa-app Tablisto: www.1op1onderwijs.nl/Home.aspx;
ThiemeMeulenhoff experimenteert met de iPad-app Schooltas: http://tm.thiememeulenhoff.nl/schooltas/;
Intertaal heeft kant en klare apps voor de iPad: Elke dag Spaans, Italiaans en Frans: www.intertaal.nl.

 Dirk Klein & Kees van Eunen

Wordt vervolgd …

omhoog


© Kees van Eunen stuur een bericht aan het bureau LT