Spieken? (1)

Omhoog

 

Vroeger echt nog nooit gespiekt of een beetje gesjoemeld met opdrachten voor school of studie? Och - wie droomt er af en toe niet van: een moeilijke klus makkelijk afronden! Hoe het zij - school, slimme maar luie leerlingen, een (illegaal?) helpende hand en spieken zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden. En laten we elkaar niets wijsmaken: klassieke uittrekselverzamelingen zoals voor Duits bijvoorbeeld Der Rote Faden waren ook in de jaren 60 van de vorige eeuw heel populair! De mogelijkheden op dit terrein zijn met de komst van multimedia en internet verveelvoudigd. Daarom aandacht voor enkele al dan niet legale hulpmiddelen die leerlingen zoal hanteren. Waarbij het voor de hand ligt in deze Internet-rubriek in te gaan op de mogelijkheden die juist dit medium biedt.

 

www.scholieren.com

 

 

Allereerst een bij leerlingen heel populaire hulpbron: www.scholieren.com – al vele jaren in de lucht. Van een wat ondeugende huiswerkhulp is de site zo langzaam een instituut geworden dat met deels heel bekende partners samenwerkt, bijvoorbeeld:

Sanoma 

7Days (www.sevendays.nl)

Nibud (www.nibud.nl): het Nibud Scholierenonderzoek 2008-2009 en 2010-2011 is bijvoorbeeld uitgevoerd op Scholieren.com. Daarnaast geven experts van het Nibud forumbezoekers advies over geldzaken.

Stichting Lezen 

Why I Love This Book – leerlingen raden hun favoriete boek op video aan (www.scholieren.com/boeken/videos) – dit onderdeel wordt samen met one minute book review videos (www.whyilovethisbook.com) verzorgd.
LAKS en VSK – de laatste, de Vlaamse Scholierenkoepel (www.scholierenkoepel.be), is het belgische LAKS.
NFFS - Nederlands Film Festival voor Scholieren (www.nffs.nl).
Het Poëziepaleis (www.poeziepaleis.nl) - Scholieren.com is partner bij de verkiezing van de eerste Jonge Dichter des Vaderlands. De winnaar publiceert zijn/haar gedichten in 2012 en 2013 exclusief op Scholieren.com.
Icares (www.icares.com) – zie de studiekeuzetest op www.scholieren.com/studiekeuze/studiekeuzetest).

 

Scholieren.com biedt een vloed van werkstukken, uittreksels etc. voor de talen Nederlands, Frans, Duits, Engels, Grieks, Latijn, Spaans en voor Literatuurkunde – al met al ruim meer dan tienduizend. Daarnaast vindt u er voor verschillende leergangen antwoorden op oefeningen. U kunt er dan ook wel zeker van zijn dat zo’n 90% van wat er gemiddeld op bijvoorbeeld een literatuurlijst staat hier is te vinden. Oftewel: een handige luilak (of slimmerik ...) haalt zonder moeite of kosten simpelweg de besprekingen van anderen binnen, past het product een beetje aan, stopt er wat taalfouten in om niet door de mand te vallen en huppekee. Tien tegen één dat u het niet doorheeft! 

Sommige leerlingen zijn ware artiesten op dit terrein, kijkt u maar eens rond op de site. Eenmaal geplaatste werkstukken houden het lang vol. Ene Joop zette bijvoorbeeld in 2002 zijn samenvatting van Animal Farm op de site. Die is intussen 126390 keer bekeken, waarvan tussen 1 en 17 november 2012 (de periode waarin dit stukje geschreven is) 840 keer. Een toppertje dus.  

Naast literaire zijn er ook heel andere downloadbare werkstukken te halen. Het totaal is gerubriceerd in vier categorieën: onderwerpen – methodes - personen – boeken.  

In de blogs en op het forum van Scholieren.com komt van alles aan de orde, van liefde t/m spieken. Kijkt u voor ‘spieken’ maar eens op http://forum.scholieren.com/showthread.php?threadid=592784. Hier twee voorbeelden:

 

Lui oog
Ik heb een goede spiektip voor onze brilsmurven: je moet je spiekbriefje aan de binnenkant van een van je brilglazen plakken. Als iemand ernaar vraagt zeg je gewoon dat je een lui oog hebt! Good luck!  

Randje ondergoed
Leg een superklein geprint blaadje met je aantekeningen in het randje van je ondergoed. Als hij/zij vraagt wat daar zit (omdat je steeds kijkt) zeg je gewoon je dat het randje van je ondergoed tegen een wondje aangaat en je zit het even goed te doen. Ze kunnen toch nooit komen kijken want ze kunnen moeilijk half in je ondergoed gaan kijken.
 

 

Zou u overigens van zoiets eens een les willen maken, gaat u dan bijvoorbeeld voor Duits naar een ander adres: www.spicken-spicken.de.tl  - ook hier een fraaie verzameling, maar dan in het Duits. Het levert u gegarandeerd enthousiaste leerlingen op!

 

 

 

 

Blijft de vraag wat we er mee aan moeten. Geheim houden of gebruik verbieden, zoals sommige collega’s wel eens suggereren? Zeker niet - da’s nou echt de kat op het spek binden. Nee - veel verstandiger is het dergelijke sites nadrukkelijk onder de aandacht van uw leerlingen te brengen, ze uit te nodigen te kijken wat anderen van ‘hun’ boek vinden en die meningen nadrukkelijk te bespreken. Laat ze eventueel bij het maken van een eigen boekbespreking of werkstuk zelfs verplicht reageren op minstens één op internet gevonden bespreking of werkstuk. Vult u de verwerkingsopdrachten dan ook nog aan met iets creatiefs, dan is er geen fraudevuiltje meer aan de lucht.  

U zult dan al gauw tot de conclusie komen dat de voordelen van alle beschikbare informatie veel groter zijn dan de nadelen: de taalvaardigheid zal door gebruikmaking van dergelijke bronnen eerder stijgen dan dalen, vermoed ik zo! Kortom - moedig aan, rem niet af!

 

 

 

 

 

 

 

omhoog

 


© Kees van Eunen stuur een bericht aan het bureau LT