Omhoog

Met MovieMaker creatief schrijven op internet

MovieMaker, te vinden op http://mm.dfilm.com/, is een product van DFILM Visual Communication. Met dit programma maak je korte animatiefilmpjes, die gepubliceerd worden op de website van DFILM. Omdat het zelf maken van dit soort cartoonachtige bewegende beelden kinderen aanspreekt, is MovieMaker uitermate geschikt voor het onderwijs, vooral voor het moderne vreemde talenonderwijs. Erwin de Vries, docent Duits aan het Willem Lodewijk gymnasium in Groningen leert er zijn leerlingen creatief schrijven mee.

Hoe maak je een animatiefilm met MovieMaker?
Aangekomen op http://mm.dfilm.com, klik je op start. Op het vervolgscherm kies je een achtergrond en een lucht. Met de twee neerwaartse pijltjes kun je nog meer afbeeldingen kiezen. Je keus hangt natuurlijk af van de verhaallijn, die je hebt bedacht. Heb je je keus gemaakt, dan verschijnen de afbeeldingen in één plaatje rechts op het scherm. Daaronder staan enkele kenmerken van de gekozen afbeelding. Op elk scherm staat steeds rechts bovenaan wat je hebt geselecteerd. Dat is makkelijk. Ik heb als achtergrond gekozen voor iets wat een schip suggereert en als sky een onbewolkte lucht met zon. Ben je tevreden over je keus, dan klik je op next.


Zoals het volgende scherm laat zien, kies je nu het plot. Het zijn er slechts vier. Bij het eerste plot Rendeze-vous, komen de eerder gekozen figuurtjes naar elkaar toe om tekst uit te wisselen en gaan daarna weer ieder de eigen kant op. Ook bij het 2e plot Pick-up komen de figuurtjes elkaar tegen, maar ze gaan na het uitspreken van hun tekst dezelfde kant op. In het de derde plot chase, komen de twee personen van dezelfde kant, zeggen hun tekst en gaan samen weer verder. De vierde plot Soliloquoy toont een alleenstaande, die zijn tekstje spreekt zonder commentaar van een ander.
 

In het volgende scherm kies je de karakters. Omdat ik in het vorige scherm voor twee personen heb gekozen, mag ik nu twee karakters kiezen. Bij alle twee staat wat onzin als voorbeeld. Dat vervalt als je je eigen tekst en namen kiest. Mijn twee gekozen personen staan achter selected.

In het volgende scherm typ je de tekst. In dit geval van je beide gekozen personen. Wat meteen opvalt, dat is de onmogelijkheid om in het Frans accenten te typen. Zoals te zien op de afbeelding, is er een limiet van 100 lettertekens per regel. Maar ook de totale tekst in de wolkjes kent een beperking. Je merkt bij het typen wel wanneer die grens is bereikt.

In het volgende, tevens laatste scherm, kun je de bij je verhaaltje passende muziek kiezen. Wie niet van die ingeblikte klanken houdt, klikt op no music. Klik je op de andere knoppen, dan krijg je de gekozen deun te horen. Zo kun je ze allemaal beluisteren alvorens een keus te maken.

Tenslotte kun je vier titel afbeeldingen (title design) kiezen, de titel en je naam. Daarna kun je of een nieuwe scène toevoegen met dezelfde of andere personen of je film bekijken. Na een klik op preview zie je dan je gekozen personages in de gewenste setting, de tekst in wolkjes, je hoort de gekozen muziek en na de titel licht een scherm op met vóór je naam: directed by.

Om het resultaat van een cartoon in MovieMaker te laten zien, heb ik een korte maar wel andere gemaakt dan de hierboven beschrevene. Ik heb gekozen voor een begin met één persoon, een zekere Jan, die alleen thuis is bij de haard, hij wil een bad nemen, maar hij hoort iets. Zou er iemand zijn? Zo 'n begin biedt leerlingen de gelegenheid verder te fantaseren en te schrijven. het kan een never ending story worden. Het aardige is dat elk bedenksel wordt opgeslagen op de server van DFILM. Het mijne staat op  http://mm.dfilm.com/mm2s/mm_route.php?id=1541807.

 

 

Maar nu de leerlingen...
De werkwijze van Erwin de Vries is eenvoudig te realiseren met zijn eerder hier beschreven Online Sheet Producer (OSP). In dat programma kan hij al zijn lessen opslaan en op elk gewenst moment in de klas met een beamer vertonen. Ook hij heeft zelf eerst een voorbeeldverhaal geschreven, laat dat aan de leerlingen zien en zet ze vervolgens aan het werk, zoals te zien op http://www.webindeklas.nl/ek/index.php?id=1083. Daar staan ook enkele cartoons van leerlingen. Je kunt met MovieMaker je filmpje naar elk gewenst e-mailadres sturen, dus ontvangt Erwin de Vries het huiswerk van zijn leerlingen gewoon thuis. Zij zullen het zeker waarderen dat hun huisvlijt wordt gepubliceerd. Het zal ze stimuleren om goed werk af te leveren.

Beperkingen

Toch voorzie ik dat leerlingen na het zien van de resultaten van hun werk, niet gauw weer aan de slag gaan met MovieMaker. Dat komt door de beperkingen van het plot. Er zijn maar vier keuzemogelijkheden. Bovendien zijn de scènes erg kort, dat betekent een overdreven en nodeloos heen en weer geloop van de personages. Daaronder zal de verhaallijn zeker te lijden krijgen. Je kunt dat de makers van MovieMaker ook niet kwalijk nemen. Zij hebben dit kleine programma niet geschreven ten behoeve van het moderne vreemde talenonderwijs, maar ze hebben het gelanceerd voor jonge computeraars, die daarmee grappige verhaaltjes konden schrijven om deze naar hun vriendjes en vriendinnetjes te sturen. DFILM lanceerde MovieMaker in 1999 en het was in korte tijd zo populair dat er meer dan 2 miljoen gebruikers werden geteld.
De programmeurs van DFILM staan open voor suggesties van gebruikers. Ik heb er wel een paar: meer plots, meer en langere scènes. Biedt gebruikers de mogelijkheid om zelf achtergronden te ontwerpen en interieurs. Ook het zelf ontwerpen van figuren eventueel vanaf foto’s is motiverend en verhoogt zeker het uiteindelijke resultaat van de film.
Het wachten is op een instantie, die of aan DFILM de wensen van het talenonderwijs kenbaar maakt, of een ThinkQuest-achtige wedstrijd organiseert voor het ontwerpen van een op het talenonderwijs toegesneden MovieMaker

 
   


 © John Daniëls stuur een bericht aan het bureau LT