OSP
Omhoog

Online Sheet Producer

In 2004 heb ik in drie artikelen, getiteld Web in de Klas 1,  2 en 3, de Online Sheet Producer (OSP) besproken. Dit  programma is ontwikkeld door Erwin de Vries en Peter van Rees.  Het is een uniek opslagmedium voor allerlei op internet gevonden en bewerkt lesmateriaal dat met een beamer in de klas kan worden getoond, maar dat ook individueel toegankelijk is voor de leerlingen op elk door hen gewenst moment. Onlangs heeft Erwin de Vries zijn leerlingen getrakteerd op een videofragment dat hij heeft geplukt van de Duitse televisie. Hieronder is te zien hoe hij het filmpje in de Online Sheet Producer aan zijn klas presenteert. Het is ook te zien en horen op:
http://www.elo.wlg.nl/hoertest/video/Tagesschau_nach_dem_TV_Duell.rm

Home
Allerlei
Audio/Video
  Klasse 2
  Klasse 3
  Klasse 4
    Audio
    Diktate
    Video
      Bildschirm 25
      Casanova
      Gerd Postel
      Knochenbrecher
      Partnersuche
      Wahlen 2005
        Merkel-Schroeder
      Zeit-Worte
  Klasse 5-6
Geschichte
Grammatik
Hörtests
Lesen
Linie Eins
Literatur
Schreiben
Schrittmacher
Sprechen
Übungsmeister
 

" Merkel-Schroeder "   

Bilanz des TV-Duells

Tagesschau 5. September 2005 

Das Fernseh-Streitgespräch zwischen Bundeskanzler Schröder und seiner Herausforderin von der Union, Merkel, ist     gestern Abend auf riesiges Interesse bei den Zuschauern gestoßen. Knapp 21 Millionen Menschen sahen sich das so  genannte TV-Duell an. Nach ersten Umfragen hat Schröder überzeugender gewirkt, Merkel wurde aber von vielen als überraschend stark empfunden. Sowohl SPD als auch die Union riefen heute ihren jeweiligen Kandidaten zum Sieger aus.

Beantwoord de vragen tijdens het kijken.

  1. Wat zegt Angela Merkel over de manier waarop Gerhard Schröder soms zijn antwoorden formuleert?

  2. Wat waardeerde de CSU-Vorsitzender Edmund Stoiber aan het optreden van Angela Merkel?

  3. Welk argument geeft FDP-Vorsitzender Westerwelle om te zeggen dat het ’duel’ niet bepalend voor de uitslag zal zijn?

  4. Waarvan willen de Grünen profiteren?

  5. Op welke kiezers heeft Schröder volgens de partijvoorzitter van de SPD een overtuigende indruk gemaakt?

Klicke hier um den Beitrag zu sehen.

Antwoorden

  1. Hij probeert de vraag te ontwijken.

  2. Ze ging in de aanval.

  3. Er werd niets nieuws gemeld.

  4. Van de groene thema’s die Schröder aansneed.

  5. Op de zwevende kiezers.

 
© 2003 Web in de klas | Dixit
 
Snel wijzigen/verwijderen/kopiëren  |  Wijzigen/verwijderen/kopiëren  |  Toevoegen

In deze lesopzet moeten de leerlingen in de klas of individueel thuis proberen te achterhalen wat de Tageschau van 5 september 2005 over het gehouden TV duel tussen Gerhard Schröder en Angela Merkel heeft te melden. De leerlingen bekijken het fragment en moeten gelijkertijd de vragen beantwoorden. Omdat de antwoorden op de vragen op dezelfde pagina staan, denk ik dat het videofragment klassikaal is aangeboden. Het beantwoorden van vragen tijdens het kijken en luisteren, lijkt me een zware opgave voor de leerlingen. Zelf zou ik er de voorkeur aan geven om in de oefenfase luistervaardigheid geen vragen te stellen. De leerlingen krijgen het fragment thuisbezorgd met de opdracht om een kort verslag (drie of vier zinnetjes) in de doeltaal naar hun docent te sturen. Ze leren daarbij hoofd- en bijzaken te scheiden en schriftelijk essenties van een tekst vast te leggen. Bovendien kan de docent ook nog tijdens de volgende les aan de leerlingen, die niets hebben ingestuurd, vragen om even mondeling en weer in de doeltaal een samenvatting te geven. Krijgt de docent ten antwoord: ich habe es nicht gemacht, dan zal deze leerling zijn beste Duits van stal moeten halen om een bevredigend antwoord te geven op de vraag: Warum nicht?
Hoe je het best leerlingen kunt confronteren met beeld en geluid in de doeltaal, zodat ze er iets van leren, is een onderwerp uit de webdidactiek. Daarover zal nog heel wat discussie nodig zijn.
Geconfronteerd met mijn kritische aantekeningen bij zijn lesaanpak, heeft Erwin de Vries zijn opzet aangepast. De leerlingen moeten het fragment twee keer bekijken, de eerste maal globaal en bij de tweede keer moeten ze de vragen beantwoorden.

omhoog


 © John Daniëls