Moodle
Omhoog Learning_Gateway BB vs Moodle Edusite Fronter Moodle N@tschool EduCoach Epsilon Dokeos

Moodle, een elo als Open Source

Naast de commerciële elektronische leeromgevingen (elo's), zoals BlackBoard, Fronter, TeleTop en N@tschool zijn er ook elo's gebaseerd op Open Source Software (OSS). Moodle is zo een course management system (CMS) waar iedere gebruiker toegang heeft tot de broncode en deze naar eigen inzicht kan aanpassen. De enige voorwaarde is dat anderen ook gratis gebruik mogen maken van wat je hebt ontwikkeld. Vanaf www.moodle.org kun je gratis een moodle pakket downloaden. Omdat Moodle  Apache, MySQL en PHP gebruikt, heeft een compleet installatiepakket  de voorkeur. Voor een groot aantal talen waaronder het Nederlands is een taalmodule los te downloaden. Op dit moment zijn er al meer dan 8000 geregistreerde Moodle websites in 150 landen, waaronder natuurlijk ook ons land http://moodle.org/sites/index.php?country=NL.

Moodle Community
Moodle heeft alleen al op zijn website meer dan 75.000 geregistreerde gebruikers. Deze spreken 70 verschillende talen in 138 landen. Nieuwkomers wordt aangeraden te beginnen op www.moodle.org omdat daar in het Engels de internationale discussies zijn te volgen, maar uiteraard kan iedere belangstellende ook terecht in zijn of haar eigen taalgebied.
Professionele ontwikkelaars zijn continue bezig om Moodle te verbeteren. Docenten die al blij zijn enige computervaardigheid te hebben, hoeven daar geen bijdrage aan te leveren, maar kunnen zich oriënteren onder de knop using Moodle. Daarna vinden ze in het hoofdmenu in het linkerframe onderstaand rijtje, waarvan de knop Moodle Sites doorverbindt naar het landenoverzicht waar natuurlijk ook ons land .

Main Menu

Resource

Free Support

Resource

Documentation

Resource

Downloads

Glossary

Frequently Asked Questions

Resource

Donations

Resource

Ratings

Resource

Moodle Buzz

Resource

Moodle Sites

Forum

Moodle News

Resource

Moodle Statistics


In ons land krijg je onderstaande lijst te zien met alle scholen die Moodle intussen in gebruik hebben genomen.

177 sites (31 not shown here)

Vakken en klassen
Uiteraard is het interessant te zien hoe de in de lijst voorkomende scholen deze elo in de verschillende vaklokalen gebruiken. De eerste school is het Ds. Pierson College in 's Hertogenbosch. Op deze school vind je een uitgebreide lijst van vakken en klassen waarvan de docenten Moodle gebruiken: 

Basisvakken

 
  Nederlands
  Klas 3 Atheneum Nederlands
  Klas 4 Vmbo Nederlands
  Klas 4 - 5 - 6 Atheneum Nederlands
  Klas 4 - 5 Havo Nederlands
  Presenteren

 
  Engels
  Klas 1 Go For It
  Klas 1 - Extra
  klas 2 Vmbo - Havo Go For It
  Klas 2 Havo - Vwo Go For It
  Klas 3 Vmbo - Go For It
  Klas 3 Havo - Go For It
  Klas 3 Atheneum - New Headway
  Klas 4 VMBO
  Klas 5 Havo
  Grammar
  Links
  E-books

 
  Wiskunde
  Moderne Vreemde Talen

 
  Duits
  Klas 2

 
  Frans
  Mens en Maatschappij

 
  Geschiedenis
  Klas 3 en 4 VMBO
  Klas 3 Havo / Vwo

 
  Aardrijkskunde
  Klas 1 Aardrijkskunde

 
  Economie
  Klas 4 Havo Economie
  Economie Deel 1 10 Probleemstellingen
  Economie Deel 2 - 10 Onderwerpen
  Economie 1,2 Havo Samenvattingen
  Economie 1,2 VWO Samenvattingen
  Klas 4 Havo Economie Kopie 1

 
  Levensbeschouwing
  Levensbeschouwing brugklassen

 
  Management en Organisatie
  Management en Organisatie - Marketing
  Management en Organisatie Havo/Vwo Samenvattingen
  Natuur

 
  Algemene Natuurwetenschappen
  Klas 4 Atheneum ANW
  Klas 5 Havo ANW

 
  Biologie
  Klas 1 Biologie
  Klas 3 Vmbo Biologie
  Klas H3/A3 Biologie
  Klas 4 Vmbo Biologie
  Klas 4 Havo Biologie
  Klas 5 Havo Biologie
  Klas 4 Atheneum Biologie
  Klas 5 Atheneum Biologie
  Klas 6 Atheneum Biologie

 
  Natuurkunde
  Klas 3 Havo Natuurkunde
  Klas 4 Havo Natuurkunde
  Klas 3 Atheneum Natuurkunde
  Klas 4 Atheneum Natuurkunde
  Klas 5 Atheneum Natuurkunde

 
  Scheikunde
  Kunstvakken
  Praktisch Gerichte Vakken

 
  Informatica
  Klas 1 Atheneum ICT
  Klas 2 Atheneum ICT
  Klas 4 Havo Informatica
  Klas 5 Havo Informatica
  Klas 5 Atheneum Informatica
  Klas 6 Atheneum Informatica

 
  Bewegingsonderwijs
  Piersondag
  Bewegingsonderwijs Algemeen
  Studieplanners / PTA

 
  Vmbo

 
  Havo
  Studieplanners - PTA Havo 4
  Studieplanners - PTA Havo 5

 
  Atheneum
  Studieplanners - PTA Atheneum 4
  Studieplanners - PTA Atheneum 5
  Studieplanners - PTA Atheneum 6
  Profielwerkstuk

 
  Havo
  Profielwerkstuk Havo
  Diversen
  Begeleiders Rugzakleerlingen
  Personeel Ds. Pierson College
  Pierson Docenten Forum
  Pierson@Link
  Medezeggenschapsraad
  Schoolvision
  Onderwijs Periodieken
  Weekbulletin

Cursussleutel

In deze cursus zijn gasten toegestaan: 

Klik je op het eerste vak Nederlands, dan krijg je een lijstje te zien met de namen van de docenten van dit vak. Daaronder de mogelijkheid om in te loggen, maar daarvoor heb je een Cursussleutel nodig, die je bij één van de docenten kunt opvragen. Voor het inloggen als gast heb je ook de hulp van een docent nodig. Natuurlijk kan niet iedereen zomaar een klas en een les binnenvallen. Bij de onderstaande school kom ik iets verder:

Elektronische Leer Omgeving Moodle

Je gebruikt nu de gast-account (Log in)

Cursuscategorieën

Cursus havo leerjaar 5
Cursus gymnasium leerjaar 1
Cursus gymnasium leerjaar 4
Cursus gymnasium leerjaar 5
Cursus gymnasium leerjaar 6
Cursus Diversen

Mijn cursussen
havo leerjaar 5  
  natuurkunde12 voor klas h5n12, 2005/2006 Beschrijving
gymnasium leerjaar 1  
gymnasium leerjaar 4
natuurkunde 1 voor klas g44, 2005/2006 Beschrijving
gymnasium leerjaar 5  
  natuurkunde1 voor klas g5, 2005/2006 Beschrijving
  natuurkunde12 voor klas g5dna12, 2005/2006 Deze cursus vereist een 'Cursussleutel'.Beschrijving
gymnasium leerjaar 6  
  natuurkunde12 voor klas g6d, 2005/2006 Beschrijving

Maar gasten worden niet toegelaten tot de lessen natuurkunde
. En dat is natuurlijk best te begrijpen.

Gebruikersvereniging
Moodle kent een Nederlandstalige gebruikersvereniging in België en ons land. De website van de Nederlands/Belgische Moodle gebruikersvereniging, te vinden op het adres: http://moodle.org/course/view.php?id=13. Op deze website vind je een open forum, een knop waaronder de laatste nieuwtjes staan vermeld. Gebruikers kunnen hulp vragen voor Moodle-gerelateerde problemen. Bovendien zijn er ook nog forums voor discussies over de onderwijspraktijk met Moodle voor het primair / basis onderwijs, secundair onderwijs en het  hoger en universitair onderwijs. Vanaf deze website kun je ook doorklikken naar de scholen in ons land en België. BE sites (Klik op Belgium).
Een gebruikersvereniging zoals die van Moodle zal ongetwijfeld ook docenten hebben die geïnteresseerd zijn in de inhoudelijke kant van hun vak. Met de elo, als digitale agenda brengen ze het huiswerk bij de leerlingen, maar waar bestaat dit uit? Is het hoofdzakelijk leerboek gerelateerd, zoals ik heb kunnen constateren bij
Fronter? Of sturen de Moodle-docenten hun leerlingen ook interactief van het internet afkomstig lesmateriaal waarmee ze zelfstandig aan de slag kunnen? Een onderzoek bij de gebruikersvereniging zal antwoord op deze vragen moeten geven.

De vakken
Bij de Moodle gebuikersvereniging http://moodle.org/course/view.php?id=13 moet ik dus op zoek gaan naar vakken van het algemeen voortgezet onderwijs (avo). Onderaan de openingspagina kunnen bezoekers als gast een keus maken uit de per schoolsoort georganiseerde forums:

Forums voor discussies over de onderwijspraktijk met Moodle.
Primair / basis onderwijs
Secundair onderwijs
Hoger en universitair onderwijs

Wiskunde
In de lijst van secondair onderwijs slechts één forum voor een vak: wiskunde. Daarin een verwijzing naar het Galoisproject dat staat voor Geïntegreerde Algebraïsche Leer Omgeving In School. Het is te vinden op http://www.galoisproject.nl/modules/news/. 'Dit project combineert een Elektronische Leer Omgeving (ELO) met een Computer Algebra Systeem (CAS) om intelligente feedback voor elkaar te krijgen op basis van open source en open standaarden'. Het is een samenwerkingsproject met als hoofdaanvragers en initiatiefnemers twee wiskunde docenten van het St. Michaël College in Zaandam, het Amstel Instituut van de Universiteit van Amsterdam,  Expertisecentrum ICT voor natuurwetenschappelijke vakken en techniek en het  Freudenthal Instituut van de Universiteit Utrecht, Expertisecentrum voor wiskunde-onderwijs'.

In dit project zijn onder andere interactieve oefeningen met feedback ontworpen voor lineaire vergelijkingen waarvan voorbeelden te vinden zijn op http://www.galoisproject.nl/modules/news/article.php?storyid=34.
Moodle heeft dus ook bijgedragen aan de vernieuwing van het wiskundeonderwijs en wel in die zin dat leerlingen zelfstandig, dat wil zeggen zonder tussenkomst van de eigen leraar, in eigen tempo leerstof kunnen oefenen, waarvan de ingebouwde docent zorgt voor uitleg als dat nodig blijkt te zijn. Alleen een elo met vakinhoud heeft meerwaarde voor het onderwijs.

Een pionierster
Het is me gelukt  docente Henny Jellema bereid te vinden me in een paar van haar klassen en lessen toe te laten. Ze meldt op haar moodle website dat ze bij het opzetten daarvan professionele hulp heeft gehad van Joost de Vries, naar wie ze verwijst. Het lijkt me de moeite waarde om in te loggen bij deze docente op haar school de ISK van de Lieven de Keyschool in Haarlem. Het openingsscherm op http://moodle.etine.nl/  ziet eruit zoals bij de andere scholen. Dat is natuurlijk standaard bij deze elo. Welkom op mijn ELO.
Een ELO ( = Elektronische Leer Omgeving ) is een fijn stuk gereedschap voor scholen om te communiceren, om informatie te delen, om samen te werken, om feedback te geven en voor de administratie en archivering. Voor wie het een en ander wil bekijken: inloggen als gast. Ik gebruik nog lang niet alle applicaties en ik heb ook niet alles open staan voor gasten. Joost de Vries van Etine heeft deze ELO voor mij ingericht. Voor verzoeken omtrent techniek, achtergrond didactiek,  en specifieke toepassingen kunt u bij hem terecht. http://www.etine.nl/.

Hennie jellema heeft voor de volgende vakken lessen in haar elo opgenomen:
Nederlands, Engels, Duits, Muziek, Frans, Geschiedenis en wiskunde. Het is de moeite waard om even bij die vakken te kijken:

Nederlands
Met een paar klikken vraag je een account aan. Binnen een paar minuten krijg je per e-mail je inloggegevens en kun je de enkele lessen volgen, die deze docente voor haar leerlingen heeft klaargezet. Bij Nederlands staat spelling op het programma. Klik je daarop, dan heeft juf Jellema dat meteen in de gaten, getuige dit e-mailbercht:

Welkom bij Spelling!
Eén van de eerste dingen die je zou moeten doen is het invullen van je gebruikersprofiel, zodat we wat meer over jou te weten kunnen komen
.

Klikt een leerling die zich heeft aangemeld voor de de spellingsles op de koppeling, dan word deze als volgt welkom geheten:

John Daniëls

 
 
Plaats: Haarlem, Nederland
E-mailadres: jam.daniels@hccnet.nl
Voor het laatst bezocht: Wednesday, 1 February 2006, 12:06  (1 seconde)