Dokeos
Omhoog

Dokeos, gratis elo voor leren en samenwerken op het web

Dokeos is een Open Source elo met een Content Management System (CMS). Het pakket is vertaald in 31 talen en in gebruik bij ruim 1200 organisaties in 65 landen. Het Dokeos Learning Management System is gratis te downloaden. Het pakket is ontstaan vanuit een samenwerkingsverband van enkele universiteiten en hogescholen in Frankrijk, België, Denemarken en Zwitserland. Ons hoger onderwijs is niet in de groep vertegenwoordigd, maar wel hebben enkele scholen van het algemeen voortgezet onderwijs terecht voor Dokeos gekozen.

Wie begint op het adres www.dokeos.nl komt terecht bij het bedrijf ICT&educatie dat aangeeft volledige ondersteuning te bieden op twee “Open Source” pakketten: Moodle en Dokeos. Klik je op Dokeos, dan krijg je de volgende tekst te zien: Dokeos biedt als ELO heel wat faciliteiten: publiceren van documenten, discussielijsten, werk- en/of studiegroepen, oefeningen en zelftoetsen, opdrachten, huiswerk, verslagen, agenda’s met taken en een prikbord met berichten. Dokeos is de elektronische leeromgeving van de Universiteit Gent. Meer informatie op http://www.dokeos.com/. Hier vinden scholen die op zoek zijn naar een goedkope elo, allerlei interessante informatie. Zo is het mogelijk online in het Nederlands een cursus te volgen op de campus van Dokeos:  http://www.dokeos.com/doc/starten_met_dokeos.pdf. Hier vind je eigenlijk alles wat je moet weten om deze elo te kunnen gebruiken. Maar er is ook een Nederlandstalige docentenhandleiding, geschreven door Isabel Deprez en Koen Vanmeerbeek van de Vrije Universiteit Brussel, te vinden op: http://www.dokeos.com/doc/dokeos_teacher_dutch.pdf. Daarin staan alle functies van Dokeos en hoe je die kunt inzetten voor je leerlingen.

Democursus Engels
Ali Pakdel heeft een uitgebreid lees en luisterprogramma voor Dokeos ontwikkeld over Solid waste Management. De lessen zijn bestemd voor niveau B2 van het Common European Framework of Reference for Language Learning. Het programma is gratis te downloaden en te gebuiken vanaf http://campus.dokeos.com/courses/1234bcc0/.

Forums
Met een eenvoudig aan te vragen gebruikersnaam en wachtwoord krijg je toegang tot alle rubrieken, ook tot de forums, die er voor alle talen zijn, zoals voor Nederlands.

Dokeos Forum

 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
Nederlands
Moderators: roan, pcool, bmollet

Users browsing this forum: None
Goto page 1, 2  Next
Post new topic
 Topics   Replies   Author   Views   Last Post 
No new posts Sticky: Welkom
 
6 roan 2004 Wed Jun 02, 2004 1:30 pm
roan View latest post
No new posts Probleem na upgrade Dokeos
 
3 decyco 87 Tue Jun 27, 2006 1:41 pm
decyco View latest post
No new posts Gebruikers online: veilig voor cyberpesten?
 
5 bert76 333 Mon Jun 26, 2006 10:57 pm
 

Dokeos e-Learning award
Deze elo is interessant voor het onderwijs, want elk jaar kunnen pionierende docenten meedoen aan de Dokeos e-Learning award. Docenten van alle onderwijsinstellingen maar ook bedrijven kunnen zelf ontworpen lesmateriaal aanbieden waarvan de tien beste inzendingen een beloning krijgen en worden gepubliceerd. Daarvan worden weer de vijf beste een jaar lang gepromoot als voorbeelden van best practice. Als doelstellingen van deze prijsvraag staan vermeld:

Op de Dokeos Open Campus http://campus.dokeos.com/ vinden bezoekers maar liefst 3000 cursussen voor 29.000 gebruikers in 24 verschillende talen. Er komen dagelijks 6000 bezoekers op de open campus.

De winnaar van 2005
Op http://www.dokeos.com/contest.php vind je de lijst met inzendingen van vorig jaar. Bovenaan: L.IRM pas à pas, dat staat voor  L'Imagerie par Résonance Magnétique.

L'imagerie par résonance magnétique

Dokeos 1.8, een nieuwe versie
Zoals in het schema is te zien, zal in november 2006 versie 1.8 verkrijgbaar zijn.

Releases schedule

Alle oude en nieuwe functies staan schematisch en overzichtelijk bij elkaar.

Dokeos 1.8 diagram

Van al deze functies zal een deel in de meeste dokeos-klassen wel in gebruik zijn. In het leerpad kun je eenvoudig nieuwe lesopdrachten plaatsen door deze te schrijven, van elders te importeren en te converteren.

Voordeel is ook dat de meeste icoontjes om een document te starten in de meeste tekstverwerkers voorkomen en dus geen belemmering hoeven te vormen.

Bovendien kunnen de leerlingen aan het icoontje steeds zien of hun huiswerk te vinden is in een word-document, in een PowerPoint Presentatie, in Excel, in pdf, op intermet, of via een koppeling. Ook MP3 geluidsbestanden  en jpg-afbeeldingen hebben een eigen icoontje.

Links

Ook het volgende voorbeeld uit België laat zien hoe docenten hun leerlingen kunnen administreren, van opdrachten voorzien, toetsen en telefonisch, per post en per e-mail benaderen.

 
 
 dokeos   dokeos
dokeos > software > screenshots > reporting tool
 


 

Reporting tool


 

Statistics | Newsletter Contact us

Er zijn ook een paar voorbeelden van toetsen, zoals deze voor aardrijkskunde:


Scholen in Nederland
Om te kunnen beschrijven welke functies van Dokeos de scholen gebruiken, heb ik uit de internationale lijst van gebruikers de vijf Nederlandse scholen voor algemeen voortgezet onderwijs gehaald en aangeschreven. Van twee scholen kreeg ik een reactie.
 
Nederland Marnix gymnasium ELO ANW, Biologie en scheikunde
Netherlands Isendoorn College ELO
Netherlands http://www.wlg.nl Elo Willem Lodewijk Gymnasium
Netherlands OSG Singelland OSG Singelland Dokeos ELO
Netherlands Het Amsterdams Lyceum Test Elo

Het Amsterdams Lyceum
Bij monde van docent Jef Colle vernam ik dat zijn school nog in de testfase is van Dokeos en de volgende cursus ermee zal beginnen. Wel is Dokeos in gebruik bij de exacte vakken in een samenwerkingsverband van enkele scholen met universiteiten. Daarvoor is een aparte website ontwikkeld op elo.hisparc.nl waarvan Jef Colle de Platformbeheerder is.
Hisparc staat voor
HIgh-School Project on Astrophysics Research with Cosmics. Eenmaal ingelogd kun je als bezoeker met automatisch te registreren gebruikersnaam en wachtwoord, het hele project volgen, zodat ook leerlingen van andere scholen er iets kunnen leren. Rond de universiteiten van Utrecht, Nijmegen, Leiden, Groningen en Amsterdam is een cluster van scholen gevormd. Op het openingsscherm kan ik een werkplek inrichten en beheren. Van daaruit kan ik ook allerlei lessen bijwonen. Ik kan een profiel aanmaken en bewerken, zodat de bezoekers weten wie je bent en er mijn agenda bijhouden. Vervolgens kan ik de verschillende websites van de clusters bezoeken, hetgeen ik docenten van de exacte vakken en hun leerlingen  van harte aanbeveel.
 


HiSPARC - HiSPARC

Mijn werkplekken  

Mededelingen

Mijn werkplekken

Gebruiker

Algemeen

Platform Dokeos 1.6.4 © 2006

Platformbeheerder : Colle Jef 

 


In de regio Leiden werkt de universiteit mee aan het project detectie van kosmische stralen voor en door scholieren. In deze regio is aan HiSparc de prestigieuze Altran Foundation for Innovation prijs 2004 toegekend. 

 

Het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen
Na het inloggen op http://elo.wlg.nl/ kom je in het openingsscherm. Daarvandaan kunnen de leerlingen naar hun klas en het vak waarvoor ze aan het werk moeten.
 


Electronische Leeromgeving

Hier staat veel digitale informatie van je docenten


 

Categorie

 
alfa
Hieronder een lijst met vakken en klassen. Docenten van andere scholen kunnen voor hun vak hun leerlingen gewoon naar deze digitale lokalen sturen om daar de lessen te volgen.
 

Cursussen

De Groningse docent Erwin de Vries heet iedereen in de doeltaal welkom  die zijn  lessen in de 2e klas wil bijwonen: 

Herzlich willkommen auf der ELO-Site von Deutsch für Klasse 2.


documents.gif Dokumente                                 liens.gif Links

Onder de koppeling documenten vinden zijn leerlingen wat ze nodig hebben om zelfstandig aan het werk te gaan. Onder de koppeling links kunnen ze ook nog buiten de school terecht voor allerlei zaken:

Deutschkurs Deutsche Welle
Deutsche Aussprache
Übe und verbessere auf dieser Site deine Aussprache im Deutschen.
Vorleser
Vorgelesene Gedichte, Märchen usw.
Steunles Duits
De site met de belangrijkste onderwerpen van de Duitse grammatica voor Duits in klas 2.
Online Wörterbuch
Online Wörterbuch für viele Sprachen.
Grammaticale begrippenlijsten
Alle grammaticale begrippen voor het Duits, Engels, Frans, Nederlands, Grieks, Latijn en Spaans plus vele voorbeelden in een overzicht.
Vaklokaal Duits
Digitales Klassenzimmer für Deutsch.

Erwin de Vries stuurt zijn leerlingen van de 5e klas naar de telefoonbeantwoorder van een echte Duitser met de naam Michael Wurst.

Hij is ook nog te bekijken en zegt: Ich würde mich freuen, wenn ihr mich anruft!Wink Hij verheugt zich er niet alleen op, hij antwoordt de leerlingen ook nog. Een goed gebruik van het inmiddels bekende Voicemailboard http://www.webindeklas.nl/mp3mail/bb/read.php?board=1&id=54.
De hele draad met de gesprekken die Michael Wurst voert met de leerlingen, zien er zo uit :

Anrufbeantworter - door Michael op: 31-Oct-2005 21:07  
 • RE: Anrufbeantworter - door Thomas op: 20-Dec-2005 14:50     (00:13 sec.)
  • RE: Anrufbeantworter - door michael wurst op: 22-Dec-2005 18:23    (00:37 sec.)
 • RE: Anrufbeantworter - door rik op: 21-Nov-2005 19:05     (00:23 sec.)
  • RE: Anrufbeantworter - door michael wurst op: 22-Nov-2005 14:29    (00:33 sec.)
 • RE: Anrufbeantworter - door Frank 3B op: 10-Nov-2005 11:03     (00:24 sec.)
  • RE: Anrufbeantworter - door michael wurst op: 10-Nov-2005 17:48   (00:19 sec.)
 • RE: Anrufbeantworter - door Marja 3B op: 10-Nov-2005 11:01     (00:10 sec.)
  • RE: Anrufbeantworter - door michael wurst op: 10-Nov-2005 17:51     (00:22 sec.)
 • RE: Anrufbeantworter - door Harmen 3C op: 9-Nov-2005 11:51     (00:07 sec.)
  • RE: Anrufbeantworter - door michael wurst op: 10-Nov-2005 18:02   (00:33 sec.)
 • RE: Anrufbeantworter - door Mark 3A op: 8-Nov-2005 16:09     (00:16 sec.)
  • RE: Anrufbeantworter - door michael wurst op: 10-Nov-2005 18:06     (00:49 sec.)
 • RE: Anrufbeantworter - door Nikki 3C op: 8-Nov-2005 14:51     (00:09 sec.)
  • RE: Anrufbeantworter - door michael wurst op: 10-Nov-2005 18:29     (00:36 sec.)
   • RE: Anrufbeantworter - door Nikki op: 15-Nov-2005 11:52     (00:13 sec.)
    • RE: Anrufbeantworter - door michael wurst op: 16-Nov-2005 21:59     (00:35 sec.)
     • RE: Anrufbeantworter - door Nikki op: 29-Nov-2005 14:47     (00:06 sec.)
      • RE: Anrufbeantworter - door michael wurst op: 29-Nov-2005   (00:34

Ook bij Latijn een welkom aan de leerlingen in de doeltaal: Ave, discipuli! Haec est pagina domestica Magistri Coni classi primae. Docent klassieke talen Simon Roosjen heeft de door de leerlingen van de derde klassen te vertalen teksten uit het leerboek Roma met allerlei kleurtjes verlevendigd. Hij licht dat ook toe: Waarom deze kleurenschema’s? Aan het eind van de derde klas lopen veel leerlingen vast omdat hun kennis van de vormleer alleen niet voldoende is voor een goede vertaling. De met kleuren gemarkeerde bouwstenen bieden hulp daarbij.

28.A De droom van Scipio Minor 

Scipio ut eum cognovit, horruit, sed Africanus dixit: 'Animadverte et omitte timorem, Scipio. Videsne illam urbem?' Digito Carthaginem indicavit. 'Ego eam coegi populo Romano parere, sed renovat pristina bella nec requiescere potest. Tibi nunc evertenda est. Postea Numantia quoque seditiosa delenda tibi erit. Deinde, cum res publica turbata erit consiliis nepotis mei, tota civitas in te, in te sena-tus, in te omnes boni intuebuntur; tibi soli res publica conservanda erit! Ut alacrior rem publicam serves, tibi nunc omnia explicabo: scito certum locum in caelo esse omnibus, qui patriam conservaverint, adiuverint, auxerint. Rectores et conservatores rei publicae, cum mortui erunt, ibi beati sempiterno aevo fruuntur.' Scipio admirans quaesivit utrum viveret Africanus an mortuus esset. 'Immo' inquit Africanus 'hi vivunt, quorum animae e corporum vinculis tamquam e carcere evolaverunt. Qui in terra vivunt, tamquam mortui


Links

Roma online
Oefeningen met de woordjes van Roma 1

Voor de brugklas heeft de docent interactieve oefeningen bij het leerboek Roma in de elo gezet. Deze zijn door een collega van een andere school gemaakt met hulp van het interessante auteursprogramma Quia. Daarin ontwikkelen docenten van een groot aantal vakken oefeningen die ze delen met hun collega's.

Quia

Shared Activities

Shared activities
Art Geography Mathematics
Astronomy German Medicine
Biology History Music
Chemistry Italian Science
English Japanese Spanish
French Latin Technology

Welcome to the English site for class 5 (A)

info.gif Course Description documents.gif Documents
liens.gif Links  

De docent Engels van de vijfde klas van de school heeft vier worddocumenten geplaatst. Daar vinden de leerlingen alle informatie om zich zelfstandig aan de literatuur te wijden en verslag te doen van hun bevindingen.

Documents

Type ↓ Name Comment Size Date
step-by-step-guide.doc book and film project 2304022.5k 2005-10-10 09:21:3110.10.2005
literary-awareness.doc book and film project 2560025k 2005-10-09 16:07:1809.10.2005
reading_file.doc keeping records 3072030k 2005-10-09 16:05:2109.10.2005
expressing-your-opinion.doc talking about books 3123230.5k 2005-10-09 16:02:1809.10.2005

Ook vinden de leerlingen van die klas bij de documenten een uitgebreide weektaak, waarvan die voor 12 september er zo uitziet:

Week

Weektask    

Les.

Classwork

Extra

37

(12 Sep)

Read text 1, page 8/9
Do ex. 3, learn vocabulary
Read The Canterville Ghost
Fill in reader file form
Research Oscar Wilde

1

2

 

Read text 1, do ex. 3 

Discuss form, fill it in and discuss research

Split class up into viewers and researchers

Alle documenten staan in de doeltaal, die daarmee ook de voertaal wordt.


Bij Frans staan nog geen documenten. De docent van klas 5 en 6 stuurt zijn leerlingen naar de cito-examens om er te oefenen voor het cse. 

Links Oefenexamens vwo

De docent Grieks heeft voor de leerlingen van de tweede klas drie word-documenten. De leerlingen kunnen onder andere zelf een programma voor het leren van Griekse werkwoorden downloaden, dat door de school is aangeschaft en waar ze de sleutel van krijgen. De koppelingen naar  Heracles en de bruiloft van Kana zijn MP3 bestandjes met Grieks, zoals dat ongetwijfeld werd gesproken ten tijde van Herodotus. 

Documenten

Type ↓ Naam
programma_Griekse_werkwoorden.doc
9B_Ifigeneia_naaar_Aulis.doc
EXTRA_VERTAALTEKST_BIJ_LES_9.doc
Herakles
Griekse_telwoorden_en_de_twaalf_werken_van_Herakles.ppt
Bruiloft_te_Kana_gesproken_door_TRO.wav

 


 Inscripties_Groningen

Voor het vak KCV hoeven de leerlingen de school niet meer uit, want voor een studie van alle in Groningen te vinden inscripties kunnen ze in de elo terecht. Ze kunnen ze zelfs in een diavoorstelling bekijken: Bekijk afbeeldingen diavoorstelling.


Voor Nederlands krijgen de leerlingen van 4,5 en 6 bij de documenten de leeslijst voor dat vak. Om zich daarop verder te oriënteren, verwijzen hun docenten ze naar de digitale bibliotheek en naar twee programma's met een overzicht van de literatuurgeschiedenis. 

documents.gif Documenten external.gif http://www.literatuurgeschiedenis.nl
external.gif http://www.dbnl.org external.gif http://www.ned.univie.ac.at/lic/

beta
In deze rubriek zijn wiskunde, biologie, natuurkunde en algemene techniek voor een aantal klassen te bezichtigen. Zomaar een klik op biologie in één van de klassen, bracht me zelfs een vakoverstijgende samenwerking tussen de vaklokalen biologie en duits.

Inhalt

 

 

Übersetzung

Philipp Portscheller

 

Bau eines Laubblattes

 

Endoxidation

 

Glykolyse

 

Lichtreaktion

 

Modell Fotosynthese

 

Zellatmung

 

Zitronensäurezyklus

Docenten biologie, die ook in deze klas zijn gaan kijken, stuiten dan meteen op Bioplek (http://www.bioplek.org/)  een gratis gesponsorde website van Gerard Scholte en Ineke Marree. De sponsors, meestal de scholen, betalen  50 euro en kunnen dan vrijelijk dit aangeboden lesmateriaal gebruiken en dat ook nog op een cd rom thuisgestuurd krijgen.

Ook bij Algemene Techniek is van alles te doen, zoals in de rubriek documenten is te zien

Documenten

Type ↓ Naam Commentaar Grootte Datum
Een_spaghetti_brug_bouwen.doc Opdracht spaghettibrug 3123230.5k 17.01.2006
electromagneten-bel.doc Werking elektromagneet en instructie werkstuk "Bel". 108032105.5k 27.11.2005
Opdracht_thermokoppel.doc   5222451k 25.09.2005
Instructie_werkstuk_thermokoppel.doc   847360827.5k 25.09.2005

gamma
Hier natuurlijk de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, economie en een klas met godsdienst. Bij aardrijkskunde staan onder links, zoals bij veel vakken, in de lagere klassen alleen verwijzingen naar Google als zoekmachine en de encyclopedie Wikipedia. In het vijfde leerjaar zoeken de leerlingen meer gericht naar informatie die ze nodig hebben voor het examen:

Onder documenten de uit te voeren opdachten met de daarbij benodigde kaartjes. Sommige verwijzen naar een hoofdstuk uit het leerboek, maar deze zullen op een gegeven moment ook wel online verschijnen. 

Het vak geschiedenis leent zich natuurlijk ook voor gebruik in Dokeos. Docente Kirsten Bos heeft voor haar leerlingen van de 2e klas naast de opdrachten in word-documenten, een paar aardige Power Point presentaties klaar gezet. Schilderijen en een stripverhaal wisselen elkaar af.

willem_van_oranje. ppt
sociaal_ec_en_godsdienstige_oorzaken_opstand. ppt
Presentatiebestuur. ppt
stamboom_tot_philips_II. ppt

Voor economie 1 mogen de vijfde klassers een persoonlijke opdracht uitvoeren. Ze mogen er één kiezen, maar ze mogen ook met een eigen onderwerp komen. Daarvoor moeten ze dan wel eerst een vraagstelling aangeven, het probleem omschrijven en met hun docent bespreken of het uitvoerbaar is. Eén van de opdrachten luidt:

De marketingstrategie die leidt tot gezondere en meer bewegende scholieren!
In deze PO ga je uitzoeken hoe jij denkt dat je het beste je medeleerlingen aan het bewegen en gezond eten krijgt. Je gaat je verdiepen in de bestaande marketingstrategieën. Met behulp hiervan ga je een plan schrijven dat implementeerbaar is op het WLG. Natuurlijk let je ook op de financiële kant van jouw plan.
Als de rector jouw PO leest, dan raakt zij gelijk overtuigd en wie weet wordt het plan uitgevoerd!!

De leerlingen van de zesde klas kunnen na het uitvoeren van de opdrachten, zelf kijken of ze de goede antwoorden hebben gegeven:

Type ↓ Naam
Uitwerkingen_zelftest_Overheid_2005. pdf
Uitwerkingen_zelftest_De_Wereld_2005. pdf
Uitwerkingen_zelftest_Europa_2005. pdf

In de 3e klas krijgen de leerlingen ook godsdienstonderwijs. In een paar word-documenten krijgen ze van docente Irene Ekster de zeer beknopte geschiedenis van het Christendom voorgezet. Om die reden verwijst ze haar leerlingen dan ook naar de prachtige website van Bijbel en cultuur: een fantastisch overzicht van verschillende bijbelboeken en hun weerslag op de cultuur. Maar niet met de bijbel opgegroeide kinderen zullen er zonder hulp en zoekopdrachten gauw verdwalen en uitgekeken raken.


Een aantal docenten van deze school is pionierend op weg om met een gevarieerd aanbod van lesmateriaal hun leerlingen zelfstandig aan het werk te zetten. Veel documenten verwijzen nog wel naar de gebruikte leergang van het vak. Dat zal geleidelijk minder worden naargelang de docenten hun leerlingen meer op het internet gevonden leerstof kunnen aanbieden. Steeds meer pionierende docenten zijn bereid om hun activiteiten te delen zodat hun collega's en hun leerlingen van hun werk kunnen profiteren. De biologie site Bioplek is daar een goed voorbeeld van. Het Willem Lodewijk Gymnasium doet er dan ook heel goed aan om zonder enige beperking alle belangstellende bezoekers zonder registratie toegang tot de lessen te verlenen.
En nu maar hopen dat de wat meer traditioneel werkende docenten de moeite nemen om eens voor hun vak in de elo van het Willem Lodewijk Gymnasium te gaan kijken. Ze leren daar in ieder geval hoe ze met Dokeos op een andere manier les kunnen gaan geven. Datzelfde geldt voor de docenten natuurkunde, die hun leerlingen kunnen laten profiteren van
elo.hisparc.nl.

omhoog


© John Daniëls