Wikiboeken
Omhoog Learning Online Wikiboeken elo's ArtificiŰle intelligentie Schoolportretten

Wikiboeken, enkele voorbeelden voor Frans, die in ontwikkeling zijn

Inhoudstafel

Hoewel nog onder constructie is er al te zien hoe de cursus is opgezet. Opvallend is de fonetische schrijfwijze achter alle woordjes, terwijl het waarschijnlijk wel mogelijk is om de uitspraak daarvan echt te laten horen.

Kijk je bij les 4, dan krijg je een scherm te zien waaruit blijkt dat de bezoeker vrij is zijn eigen les 4 te ontwerpen. Er is een tekstvak onder een tiental icoontjes waarin docenten Frans aan het werk kunnen.

Er bestaat nog geen artikel met de naam "Frans: Lešon 4"

Overtuig uzelf ervan dat er geen ander artikel bestaat over dit onderwerp door te zoeken...

VetCursiefInterne linkExterne link (denk aan het http:// voorvoegsel)Tussenkopje (hoogste niveau)AfbeeldingLink naar een bestandWiskundige formule (in LaTeX)Geen wiki-opmaak toepassenUw ondertekening (met datum en tijd)Horizontale lijn (niet te veel gebruiken)

De eerste twee icoontjes zijn bekend, de andere iets minder, maar ga je er met de muiswijzer op staan, dan krijg je te zien waarvoor ze dienen. Als ik al die informatie goed begrijp, dan lijkt wikiboek, zoals de gelijknamige encyclopedie, op een auteurssysteem. De schil staat klaar. Docenten, die hun eigen lesmateriaal willen ontwerpen en ter beschikking stellen aan hun leerlingen en aan die van hun collega's, kunnen aan de slag.

Internationale Wikibooks
Op dit adres http://en.wikibooks.org/wiki/Wikibooks_portal staat een lijst met Wikibooks in een groot aantal talen. Iedere bezoeker wordt in zijn moedertaal of te leren taal welkom geheten. Bij Nederlands vind je een duidelijke uitleg over Wikibook:
Welkom! Het Wikibooks-project heeft als doel de mensheid kosteloze open content leerboeken en ander lesmateriaal ter beschikking te stellen. Wikibooks is een Wikimedia-project voor het gezamenlijk schrijven van tekstboeken en gerelateerde non-fictie boeken (met ondersteunende boeken zoals geannoteerde literatuur en klassiekers) over verschillende onderwerpen. Alhoewel het project nog klein is, zal dat waarschijnlijk niet lang duren. Onze zusterprojecten, zoals Wikipedia, groeiden ontzettend snel in een kort tijdsbestek - we verwachten voor Wikibooks hetzelfde. Bezoek Special:Userlogin om een gebruikersaccount aan te maken. Je kunt drie dingen doen bij Wikibooks: boeken lezen, bewerken en schrijven.
Internationale wikiboeken zijn interessant voor het talenonderwijs. Studenten en leerlingen kunnen hun fantasie de vrije loop laten en samen aan een roman werken of aan wat ze maar kunnen bedenken. Nog een stapje verder en ze ontwerpen hun eigen leerstof. Ze toeken teksten in de doeltaal op het internet en schrijven er opdrachten bij. Als dat een vorm van het nieuwe leren is, dan heeft dat zeker mijn zegen.