Alterlinks
Omhoog Collège

Alterlinks, de Europese dependance van Active Worlds

Noot: Op 12 december 2008 is het college virtuel français door Alterlinks van de server verwijderd omdat de licentie niet is verlengd. Hou daar rekening mee bij het lezen van deze tekst.

Active Worlds is evenals het bekendere Second Life een driedimensionale virtuele wereld waar je gratis als toerist of tegen betaling als burger, hetzelfde kunt proberen te doen als in het normale leven. Alterlinks is de Europese dependance van het Amerikaanse Active Worlds.  Om te onderzoeken of onze leerlingen in deze virtuele wereld taalvaardigheid kunnen opdoen, heb ik me als citoyen gemeld bij de Franse tak van de familie (http://www.alterlinks.fr/). Meteen na de klik, begon de Franse les met het lezen van teksten.

Le chat 3D Active Worlds vous permet de dialoguer, de naviguer de monde virtuel en monde virtuel d'un simple clic, de participer à des jeux en ligne et de construire ce que vous voulez avec la banque gigantesque d'objets 3D, textures, etc... mis à disposition, dans un environnement totalement en 3D. Mieux qu'un long discours, il vous suffit de télécharger le navigateur 3D Alterlinks pour découvrir des centaines de mondes virtuels sur cet Univers virtuel d'exception. Active Worlds est de plus hautement interactif et en temps réel. 

Les avantages du compte citoyen Active Worlds:

Acheter un compte citoyen Active Worlds maintenant

Om als een volwaardig burger te worden ontvangen en niet als een toerist, klikte ik en kocht zo met dit formulier mijn burgerrechten:

Le nom et mot de passe citoyen seront expédiés à l'adresse e-mail que vous indiquerez dans ce formulaire. Vous pourrez les modifier par le biais de la fenêtre Citoyen de votre navigateur Active Worlds. Chaque compte citoyen est valide 12 mois.

Abonnement citoyen Active Worlds
 
Nom de famille :

Prénom :

Adresse :

Ville :
Code postal :

Pays :

Téléphone ou Fax :

E-mail :
Je souhaite acheter : 1 2 3 4 5   compte(s) citoyen
Je déclare avoir préalablement lu, compris et accepté les conditions contractuelles Alterlinks que je m'engage à respecter.

Na het envoyer kwam de pagina voor de betaling van 49.37 euros voor een jaarabonnement. Na deze formaliteit per creditkaart te hebben afgehandeld, kon ik als burger Joda het virtuele leven binnenstappen. Maar daar aangekomen had ik geen benul van wat ik moest doen.

 

Ik werd wel welkom geheten en verzocht om de boodschap voor de nieuwkomers te lezen:

Message à l'attention des nouveaux arrivants.
Ajouté le 25/05/2007 - Auteur : El kapinou

Si vous êtes nouveaux sur Active Worlds et AuMilieu, veuillez lire ceci afin de vous familiariser plus rapidement avec le logiciel.

Na het downloaden van de software, krijg je twee icoontjes op je bureaublad meegeleverd; met één daarvan kom ik als Joda in het Franstalige Active Worlds.

Met het andere icoontje kom je bij het Europese Alterlinks met doorklik-mogelijkheden naar Nederlands, Italiaans en Engels. Vanaf het menu (links bovenaan in Active Worlds) schakel je ook naar Alterlinks. Daar leren toeristen en burgers in bovengenoemde talen navigeren, een avatar kiezen en aankleden, communiceren met de andere bewoners en bouwen. Het lijkt me verstandig om de leerlingen, die zich in de Franse virtuele wereld moeten zien te redden, ook te wijzen op de Nederlandstalige handleiding. Daardoor kunnen ze eenvoudig leren wat onglet betekent. Ik ken het alleen maar als een op een bepaalde manier uitgesneden biefstuk. Hier zal het wel zoiets zijn als rolmenu.

Active Worlds 4 - Le navigateur
Didacticiels Active Worlds. Ce didacticiel a été réalisé par El kapinou

• Home • Premiers pas • Navigation clavier/souris Onglet Téléchargements • Liste des mondes • Configuration langage Onglet Général Onglet Intimité • La liste des contacts • Mode video Onglet Web Onglet Dialogues • Les télégrammes Onglet Performances Onglet Avancées • Suis-je pisté ? • Compte citoyen Onglet disque • Raccourcis clavier • Sécurité Onglet Recherches • Téléportation • Optimiser la fluidité • Guide • Les icones • Discussion vocale • Réorganiser l'interface

• Active Worlds utilisation et configuration du navigateur 3D
Vous trouverez dans ces pages comment parfaire la configuration du navigateur Active Worlds v 4.1 en fonction de la performance de votre ordinateur et de votre carte graphique, des réponses aux problèmes les plus souvent rencontrés, des conseils de sécurité, des trucs et astuces etc...

Chatbox
De chatbox zit onder de afbeelding, dus je ziet met wie je praat. Zoals in het echte leerproces op school wisselde ik theorie af met wat oefenen in de praktijk. Met de pijltjes kun je alle kanten op bewegen, zelfs vliegen met de + en de -. Na het inloggen komen toeristen en burgers terecht in wat heet AuMIlieu. Ik was daar wat aan het rondkijken en toen stond ineens in mijn blikveld een vrouwspersoon, aangekondigd in de chatbox als Susan Mayer vient d'arriver. Ik natuurlijk meteen vertellen dat ik de echte Susan Mayer kende uit de televisieserie Desperate Housewives. Ze verdween echter zonder te antwoorden uit beeld. Misschien word je niet voor vol aangezien als je in een toeristenpakje rondloopt. Later begreep ik dat ze alleen Engels beheerst en schrok van mijn Frans.

Contact leggen is dus niet zo makkelijk. Dat blijkt ook uit mijn volgende toenaderingspoging: je suis nouveau ici. Phil895 komt aan en antwoordt: this s fucked up, man. Ik laat weten dat grof taalgebruik verboden is, maar krijg geen reactie. Zoals gebruikelijk in chatboxen hebben de geschreven taaluitingen de vorm van spreektaal. Met mijn verzorgde taalgebruik val ik dus al gauw op. Ook merk ik dat toeristen en burgers van Alterlinks niets prijs geven uit hun echte leven zoals leeftijd, geslacht, beroep enzovoort. Dat komt omdat Active Worlds niet is opgezet voor de dating. Na enkele weken rondkijken in Alterlinks concludeer ik dan ook dat ik me niet heb aangemeld om af en toe de echte wereld in te ruilen voor een virtuele, maar omdat ik ervan overtuigd ben dat deze manier van functioneren en communiceren in de doeltaal ertoe kan leiden dat onze leerlingen hun schroom om zich bijvoorbeeld in het Frans te uiten, kunnen overwinnen.

Opslaan van gesprekken
Het is mogelijk om dialogen uit de chatbox automatisch op te slaan. In het rolmenu Options, klik je op Préférences en vink dan aan enregistrer dialogues. Kies een map voor de opslag en de naam van het bestand, bijvoorbeeld chat.txt. Daarna worden alle dialogen automatisch opgenomen en in de de opgegeven map bewaard. Dit gebeurt meteen na het inloggen en houdt pas op als je weer vertrekt naar je echte leven. Datum en tijdstip staan aangegeven. Met behulp van deze optie kunnen de leerlingen hun taaluitingen in de chatbox aan hun docenten laten zien. Hieronder een klein fragment van een lange chat. Ik heb de namen veranderd in één letter. Dit zijn bekende cito (yens) van de wereld met de naam français, die elkaar ook kennen en vragen naar een afwezige. Trouwens, ik was één van de 2 cito's die niets zei en niet bewoog, omdat ik voor een groot scherm stond en naar het nieuws van TF1 keek. Zo zou een docent Frans met een paar studenten of leerlingen als toeristen naar het nieuws kunnen gaan kijken dat continu wordt uitgezonden om dat daarna in de chatbox of zelfs als chat vocal te bespreken.

P: bonjour!
P: c'est quoi ce jeu?
A: c'est pour jouer au dés
A: ca s'appelle le 421
P: Ah
P: pas grand monde ce soir..... 2 actif et 2 cito qui parle pas et qui ne bouge pas
A: ouais c'est très calme
A: je suis sur le web en meme temps
A: je suis arrivé y'a pas longtemps je sais pas s'il y avait plus de monde plus tot
V: Bonsoir :)
A: hey salut val :) ca va ?
P: bonjour! :)
V: on fait aller
V: je cherche Vanessa :(
A: ben je suis arrivé y'a pas longtemps et j'ai pas vu vanessa aujourd'hui
P: elle avait laissé un message comme quoi elle va revenir
A: et elle est pas en ligne
P: "Bonsoir tout le monde, je reviens dans la soirée :)) Vanessa"
V: je vais voir ailleurs.....
A: ok
V: si tu la vois tu lui diras que je la cherche ?

De knoppenBoven het virtuele landschap staan de knoppen waarmee je kunt navigeren. Links de handleiding met uitleg. Je kunt daar kiezen voor een andere taal, zoals Nederlands. Dat leest toch iets makkelijker. Het navigeren blijft trouwens een kwestie van oefenen. Onder options vind je het navigatieschema, waarvan hier het bovenste deel:

Het zijn Franse termen, die de leerlingen van bijvoorbeeld 4 vwo gewoon moeten kennen.

la mairie
In 2007 kom je  altijd na het inloggen binnen in wat heet AuMilieu. In 2008 niet meer.  In die tijd werd je meteen begroet door de aanwezigen, meestal twee of drie. Nieuwkomers worden met de boodschap: nouveaux venus, allez à la mairie verzocht naar het stadhuis te gaan. Ik sta voor de deur en weet niet hoe binnen te komen. De vraag is snel gesteld, het antwoord komt meteen:

Joda: comment puis-je entrer à la mairie?
"Sbab": attends joda
=====> "AngelPichu" vient d'arriver
"Sbab": bonjour Anthony
Joda: je suis devant la porte
"Sbab": clique sur la porte
Joda: merci
"Sbab": de rien ;)

In het stadhuis hangen allerlei aan te klikken borden. Zij bieden hulp bij het inrichten van je virtuele bestaan in Active Worlds.Intussen volgde ik ook de gesprekken in de chatbox. Je ziet er de gebruikelijke afkortingstaal. Eén van de aanwezigen nodigde me uit hem te volgen om naar zijn boot te kijken die hij aan het bouwen was, maar ik raakte hem onderweg kwijt. Later zag ik dat bebouwde plaatsen coördinaten hebben, zodat je er makkelijk heen kunt vliegen. Hoe je dat doet, moet ik nog zien te achterhalen. Voorlopig dwaal ik wat doelloos door deze wereld, loop gebouwen binnen, maar zie nooit iemand en niemand vraagt dus wat ik in zijn huis kom doen. Ik ben binnengelopen in een boerderij. Buiten staat een ezel, binnen de voederbakken, maar er is geen 'levende' ziel te bekennen. Later toen ik zelf een monde had, begreep ik dat de lege werelden wel een eigenaar hebben, maar dat die op het moment van mijn komst niet thuis was, maar in zijn reële leven verkeerde.

Op mijn rondreis kom ik onderstaand bord tegen. Uit de radio komt niet de muziek van mijn voorkeur, maar.....het betekent wel dat je hier geluid kunt produceren en dat kan ook een mooie francofone stem zijn die aanwijzingen geeft over de te volgen route of die van een leraar die iets heeft te melden.

Andere werelden
Links bovenaan kun je klikken op Mondes. Je krijgt dan de lijst met 587 mondes te zien. Het symbooltje voor de naam geeft aan wie toegang heeft tot de te bezoeken wereld en wie niet.

Zo vind ik een school, maar de leraar spreekt alleen Engels. Hij biedt me wel hulp bij mijn zoektocht door Alterlinks.

Na de klik op  de vierde utilisateur met de titel français kom ik wel in een francofone wereld met televisie en het nieuws in het Frans. Ik doe hier ook nog even mee aan een quiz en kan zelfs één vraag beantwoorden. Docenten kunnen met enkele daarvoor gemotiveerde leerlingen dag en tijd afspreken voor een bezoek aan deze monde. Waar de leerlingen op dat moment in het echte leven zijn is niet belangrijk, als ze maar kunnen inloggen in Alterlinks. In de virtuele wereld ziet hij ze gewoon staan en kan zowel schriftelijk als mondeling met chat vocal het wereldnieuws met ze doornemen.

Er is veel te beleven in Active Worlds als je van monde naar monde vliegt. Dus zou een docent ook aan de leerlingen kunnen vragen er één uit te kiezen en heel precies  te beschrijven wat ze er zien. Deelname aan een gesprekje in de chatbox zal elke docent Frans zeer waarderen. En meepraten in een chat vocal nog meer!

Chat vocal

 

In sommige werelden kunnen bezoekers ook een mondelinge discussie voeren. Je klikt op Chat vocal in het menu. In de lijst komen de namen van degenen met wie je wilt praten. Aan de kleur van het icoontje van de luidspreker kun je zien of die persoon beschikbaar is of niet. De moderator van de betreffende wereld kiest de aard van het gesprek: Conférence of Lecture. In de mode conférence kun je spreken door de toets F12 ingedrukt te houden. (Zie: Raccourcis clavier). Maar het kan ook hands free. Je klikt met de rechter muisknop op de persoon of personen met wie je wilt spreken. Je kunt een privé discussie vragen of één met meer deelnemers. Je kunt in ieder geval spreken zonder irritante achtergrondmuziek door aan te vinken: Mute other sounds.
In de mode lecture moet je aan de moderator vragen of je mag spreken (het ouderwetse vinger opsteken in de klas). Deze kan je het woord weigeren of verlenen. Dat hangt af van de hoeveelheid deelnemers en de aard van de discussie.
Wanneer er in Alterlinks een internationale Franstalige virtuele school komt in een eigen wereld, dan moet je daar in ieder geval talenlokalen bouwen met discussiemogelijkheden. Technisch is dat mogelijk. En modereren kunnen sommige docenten, studenten of leerlingen ook.
   
 

 

 


En de leerlingen?
Leerlingen kunnen bij Alterlinks beginnen als toerist. Ze kiezen een avatar, leren zich bewegen en beginnen in de chatbox met salut. Ze krijgen dan zeker een salut of een coucou terug. Ze kunnen vervolgens de vragen van de andere aanwezigen beantwoorden, dan hoeven ze zelf geen vragen te stellen. Ze kunnen ook gewoon meelezen en proberen te begrijpen waar de aanwezigen het over hebben. Dat is al geen eenvoudige opgave, maar interrumperen met een vraag mag best. Omdat ik al een tijdje regelmatig inlog, weten veel van de vaste gasten inmiddels van mijn bestaan. Als ik dan zelf ook nog een gebouw heb ingericht, word ik zeker voor vol aangezien. Leraren die gruwen van het taalgebruik en van de vele grammaticale fouten, kunnen hun leerlingen naar Alterlinks sturen om dialogen te kopiëren en die gecorrigeerd in te leveren.

Forum
Ik heb me ook meteen ingeschreven als lid van het forum van Alterlinks. Per omgaande werd ik per e-mail welkom geheten zoals in de dagen van de Franse revolutie:
citoyen,
Merci de vous être enregistré(e) sur les forums Alterlinks et de prendre part à notre communauté. Nous espérons que vous apprécierez votre séjour parmi nous. Amicalement, L'équipe des forums Alterlinks
Mijn eerste boodschap in het forum had als doel in contact te komen met docenten van het Franse voortgezet onderwijs om samen een virtuele school te bouwen waar leerlingen met plezier kennis komen opdoen.


Gratis bouwen
Al wandelend kom ik allerlei bouwsels tegen. In de handleiding vind je de lijst met de beschikbare bouwstenen. Leerlingen met bouwrechten leren meteen een aantal woorden aan de hand van de bijgeleverde afbeeldingen:

 Ameublement   Avatars   Construction   Divers   Nature   Portes   Signs   Alles !  

 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  

RWX Description Faces Author Website World Universe
Arche 38 Alterlinks http://www.alterlinks.fr - -
Barrière 5m 1 Alterlinks http://www.alterlinks.fr - -
Baril 1 x 0.80m 30 Alterlinks http://www.alterlinks.fr - -
Trois cubes de 1.50, 2.50 et 5m 6 Alterlinks http://www.alterlinks.fr - -
Trois colonnes 10, 8 et 4m de haut 14 Alterlinks http://www.alterlinks.fr - -

Eigen virtuele wereld bouwen
Burgers hebben bouwrechten, toeristen meestal niet. Probleem is echter dat je slechts een maand gratis over je gebouwde virtuele wereld kunt beschikken.
Op het stadhuis heb ik op een bord gelezen dat je je moet wenden tot de beheerder van de wereld waarin je wilt bouwen. Je hebt dan eerst een terrein nodig. Ik leerde hoe dat in zijn werk gaat in AuMilieu. Opvallend bij het contact leggen en onderhouden met Titounet, Lenox, Momo en Catshsh die het daar voor het zeggen hebben, is dat ze soms drie gesprekken tegelijk voeren. Ik heb alleen mijn gesprek hier overgenomen. Daarbij had ik ook contact met ene Gelak, die uit de echte wereld klapte door te vertellen dat zijn broer docent is aan de hotelschool in Maastricht en dat hij al enkele keren in deze mooie stad was geweest.

Joda:    Je reste pour Titounet pour lui demander de m’aider avec la construction
"gelak": ok tu as un terrain ici
Joda:    Non, je ne sais pas comment obtenir
"gelak": il faut demander a catShsh ou lenox
"Joda:   Ok, peut-être ils sont là ce soir
"gelak": oui
Joda:    Comment trouver Lenox?
"gelak": si tu veux un coup de main je suis la aussi
"gelak": je lui en parlerais
Joda:    D'accord, si tu veux
---------------------------------
Joda:    salut Lenox
Lenox (sur eriador)        hello az et joda
Joda:    c'est toi, Lenox, qui s'occupe des terrains?
Lenox:  joda je m'occupe de ton terrain
Joda:    Je reviens pour parler à Titounet

Lenox:  joda : 35N 2E
Joda:    comment y aller?
"gelak": teleportation
Lenox:  a pied joda
"gelak": vers et tu note les coordonnées
Lenox:  heum...tu sais construire joda?
Joda:    j'y suis
" Joda:  je peux construire ici?
"gelak": oui
Joda:    Bon, je vais essayer
"Lenox:  bon Joda je te cherche un autre terrain
"gelak": citoyen
"gelak": ok
"gelak": joda
"gelak": tu es ok
Joda:    oui
Lenox:  Joda ton terrain c'est au : 8S 23E
Joda:    j'y vais
Joda:    merci Gelak
"gelak": tu vas y arriver
Lenox:  Joda tu vas en dessous et tu mets les plaques a ton nom
Joda:    J'y suis, je vais apprendre à construire avec le guide
"gelak": ok joda
"Joda:  merci Lenox, j'y suis
Lenox:  de rien joda :)

Téléportation
Om je te kunnen verplaatsen naar je eigen terrein moet je de coördinaten daarvan opgeven. Onder de knop Téléportation klik je op vers. Dan kun je hier je coördinaten invullen:

De volgende dag zie ik dat Catshsh in AuMilieu aanwezig is. Ik meld hem hoe ik tevergeefs de instructies van Lenox heb proberen op te volgen, dat het me wel lukt om op de aangegeven bouwplaats te komen, maar niet om met het bouwen te beginnen. Vervolgens krijg ik een nieuw terrein toegewezen en probeer daar weer met hulp iets van de grond te krijgen. Zou ik niet gepensioneerd zijn geweest, dan zou ik in de hogere klassen de leerlingen mijn hele conversatie met Catshsh hebben laten zien en gevraagd hebben of iemand met ervaring in Habbohotel bijvoorbeeld, ook een terrein zou willen gaan verwerven om daar uit te voeren wat mij niet is gelukt en mij dat dan te leren. Trouwens vakdidactici Frans bij het hoger onderwijs zouden na lezing hun studenten punten kunnen laten halen als ze mij kunnen voordoen (in de doeltaal) hoe ik een terrein in Active Worlds kan verwerven en dat bebouwen.

Mijn terrein in wording.....

 22 juli 12.00 uur 

=====> Tails vient de partir
Joda:   salut Catshsh

CatShsh:    salut joda

CatShsh:    salut joda

Joda:       Lenox m'a indiqué terrain 35 N 2E 
CatShsh:    oui c'est a toi

Joda:       Merci

CatShsh:    alors dis moi, tu veux faire quoi?

Joda:       je veux aller construire un lycée international

CatShsh:    alors rien ne t'en empeche
CatShsh:    joda, ton terrain n'est pas ici
Joda: Où alors?

CatShsh:    attends je te le recherche
CatShsh:    ton terrain est 7S 21E

Joda:       merci, j'y vais

CatShsh:    tu dois en premier mettre des plaques à ton nom en sous sol

Joda:       Je ne sais pas comment trouver une plaque

CatShsh:    tu es en sous sol ?

Joda:       Non

CatShsh:    viens voir sous le sol altitude -5m

CatShsh:    sur ton terrain

Joda:       -5?

CatShsh:    oui descends sous l'herbe jusque -5m

CatShsh:    c’est affiché en bas de ton écran, dans la zone de bas de fenêtre, à droite 
CatShsh:    attends, je vais t'inviter

CatShsh:    voila

CatShsh:    tu es en sous sol devant chez toi

Joda:       je te vois

CatShsh:    tu vois qu'il y a des plaques au sol, sauf chez toi
CatShsh:    je suis sur ton emplacement

CatShsh:    tombe pas !

CatShsh:    remonte !

CatShsh:    tu vas tomber à l'infini, là

CatShsh:    tu sais monter ?

Joda:       oui avec +
CatShsh:    reviens devant moi alors
CatShsh:    je vais t'expliquer comment mettre tes plaques et protéger ton terrain

Joda:       merci

CatShsh:    je te réinvite ?

Joda:       le + ne fonctionne pas

CatShsh:    tu as un pc fixe ou portable ?

Joda:       fixe

CatShsh:    c'est le + du pavé numérique

CatShsh:    essaie de faire +

Joda:       oui je sais, mais ça ne fonctionne pas

CatShsh:    et là ?

CatShsh:    (il faut que ça marche)

Joda:       ca marche

CatShsh:    ok ça marche.

CatShsh:    reste en l'air

Joda:       ok

CatShsh:    ne bouge plus
CatShsh:    donc, tu vois le grand trou devant toi ?

CatShsh:    c'est ton terrain.

Joda:       oui

CatShsh:    c'est vide parceque sinon tu ne pourrais pas construire. Il y a une protection, tu ne peux construire que sur du vide ou sur des objets à toi

CatShsh:    donc, recopie une des plaques voisines, et mets la au bord de ton terrain

CatShsh:    tu sais faire ?

Joda:       non

CatShsh:    click-droit sur une des plaques

CatShsh:    une fenetre apparait

CatShsh:    en haut de cette fenetre, une barre d'outils, le 3ieme à gauche sert à dupliquer

CatShsh:    une fois dupliqué, avec les fleches, modifie l'emplacement

CatShsh:    essaie

CatShsh:    tu y arrives ?

Joda:       problème
Joda:       je vois le message que c'est un terrain d’autrui

CatShsh:    que se passe-t-il ?

CatShsh:    il faut que tu dupliques la plaque et la déplace sur ton terrain, sur le vide

CatShsh:    derriere toi

CatShsh:    attention si tu recules, tu vas tomber

Joda:       c’est bleu

CatShsh:    oui bleu vide

CatShsh:    je te montre ou placer une plaque, ok ?

CatShsh:    tu vois la plaque rouge ?

Joda:       oui

CatShsh:    recopie-la et pose la copie a coté (sans chevauchement)

CatShsh:    pour recopier, click-droit, et appuye sur les touches ctrl-ins

CatShsh:    ça copiera juste à coté

Joda:       le rouge appartient à qqn d'autre

CatShsh:    le rouge pour le moment est à moi.

CatShsh:    a terme ce sera a toi.

Joda:       d'accord

CatShsh:    recopie déjà celle là

CatShsh:    c'est important que tu aies tes plaques à ton nom en les créant toi-meme

Joda:       comment recopier

CatShsh:    click-droit sur la plaque rouge

CatShsh:    ensuite touches ctrl+insert en meme temps

Joda:       j'ai fait

CatShsh:    en te mettant d'abord où je suis et en regardant vers l'est

CatShsh:    sinon, ça fera la copie sur les plaques grises, et ça refusera

CatShsh:    quand tu as fait la copie, ferme la fenetre de manipulation d'objet

CatShsh:    voila

CatShsh:    impeccable

CatShsh:    je peux retirer la rouge qui est à moi

CatShsh:    maintenant avec une manip de la meme sorte, remplis le vide avec des plaques rouges

Joda:       je ne vois plus mon terrain

CatShsh:    tu vois la plaque rouge ?

Joda:       oui. 6

CatShsh:    ok la rouge est  sur ton terrain. le vide devant est aussi a toi. essaie de recopier ta plaque rouge pour remplir le vide devant toi.

CatShsh:    tu clik-droit sur ta plaque rouge, puis touche insert

CatShsh:    puis tu ramene la nouvelle plaque vers toi avec la fleche vers le bas

CatShsh:    de ton clavier

Joda:       j’ai fait

CatShsh:    juste devant toi il y a un trou

CatShsh:    essai de le remplir

Joda:       oui

CatShsh:    tu as dupliqué la deuxieme plaque rouge, bien

CatShsh:    reprends là par click droit

CatShsh:    et pendant que la fenetre de manip d'objet est ouvert

CatShsh:    appuie sur la fleches vers le bas de ton clavier

CatShsh:    cela déplacera ta plaque vers toi

CatShsh:    si tu te mets en hauteur ce sera plus facile

Joda:       merci ca marche enfin

CatShsh:    ok c'est bien, mais tu n'as pas pris la bonne plaque
CatShsh:    la ou je suis, devant moi, il y a 2 plaques superposées, il vaut mieux évfiter cela

CatShsh:    parceque 1 : les plaques se mettent à briller (superposition des textures)

CatShsh:    et 2 : cela encombre stupidement la mémoire

CatShsh:    joda, attention.

CatShsh:    tu as aussi créé une zone.

CatShsh:    pour le moment, dans la fenetre de anip d'objets, ne change pas le type d'objet.

CatShsh:    je t'expliquerai plus tard à quoi cela sert

Joda:       merci. je dois m’en aller

CatShsh:    essaie de remplir le vide avec des plaques, simplement, pour le moment

CatShsh:    ok

Joda:       je suis en l'air

CatShsh:    en l'air ou ?
CatShsh:    dis moi ce qu'affiche la ligne en bas de la fenetre
Joda:       sais pas

Joda:       -1000 m

CatShsh:    ben voilà, tu es encore tombé
 
Joda:       oui

CatShsh:    appuie sur la touche + et regarde l'évolution de la hauteur :)

CatShsh:    si tu appuies sur ctrl et + en meme temps, ça te fera monter plus vite

CatShsh:    au pire, téléporte-toi

Joda:       je dois rechercher le terrain en téléport

CatShsh:    9S 21E par exemple

CatShsh:    si tu fais 9S 21E 6a ça te mettras au dessus

Joda:       me voilà

CatShsh:    tiens, regarde la plaque la

CatShsh:    sur la quelle je suis

CatShsh:    re tombé ?

Joda: je suis en bas

CatShsh:    lol
CatShsh:    faut que tu apprennes le reflexe du + :D
Joda: je vois Lenox

CatShsh:    héhé elle fabrique un manoir

Joda:       Bon, j'ai enregistré la conversation et plus tard je vais à la recherche de la plaque sur mon terrain. Je vais réussir, mais c'est compliqué

CatShsh:    ok

Joda:       au revoir et merci

CatShsh:    au revoir joda, a bientot

Uitvoering
De volgende dag herlees ik mijn discussie met CatShsh. Ik ga weer via Téléportation en Vers naar de opgegeven coöridinaten 9S 21E. Ik zie de rode plaques. Klik rechts op één van de plagues. Verschijnt het venster Propriétés Objet. CatShsh had me gezegd te klikken op het derde icoontje van links. Dat is de knop dupliquer. Dan moest ik de plague oppakken en met de pijltjes van het toetsenbord of met die van de icoontjes op het venster verplaatsen naar het gat rechts van waar ik sta. Hier is hij onderweg. Daarna staat hij op zijn plek. En toen hield de uitleg op. En kwam weer de architect in actie in het chatvenster: Vous ne pouvez pas construire sur la propriété d'autrui. Gelukkig zonder de bekende kinderachtige toevoeging LOL.

Ik loop wat rond en zie een bord waarop mijn naam staat. Later hoor ik van Lenox dat Catshsh dat voor me heeft neergezet om aan te geven dat daarachter tussen de paden zich mijn terrein bevindt.

Behalve een paar bomen kan ik er niet bouwen. Reden om naar een andere 'Monde' te verhuizen. Klik je in de lijst met Mondes op 'français', dan kom je terecht in Hypsone 7N 27 W. Daar vind je een bouwmarkt waar je alle bouwmaterialen kunt krijgen die je maar wenst, zoals grote en kleine schermen waar je op je terrein beeld en geluid kunt laten zien en horen.

Er is ook une Maison de la culture waar je binnen kunt lopen. Er was echter weinig of niets te beleven. Ik kwam er ook niemand tegen. Maar zoals zoveel in virtuele werelden: er wordt aan gewerkt!

Zo is er ook een centrum waar je kunt leren bouwen. Je krijgt daarbij hulp van de eigenaren van Hypsone, o.a. van Lenox, die ik al eerder had ontmoet in AuMilieu.

Maar nog steeds heb ik geen eigen terrein en een schoolgebouw.

Hypsone
Nog maar eens proberen, maar nu bij Hypsone, dat in de lijst van gebruikers staat als 'français'. Arsenic zwaait daar de scepter, dus maar eens een praatje maken:

Hôtesse: Bienvenue sur Hypsone, Active Worlds en français !
Joda: Arsenic, tu es le patron de ce monde?
arsenic: oui c'est moi le proprio
arsenic: Salut joda :) Bienvenu
Joda: Bon, tu peux me désigner un terrain?
arsenic: oui d'accord
arsenic: attends un instant
Joda: ok
[hypso]: bip arsenic
arsenic: re
arsenic: joda ?
Joda: oui
arsenic: ton terrain est libre à ces coord : 43N 33E
Joda: j'y vais
arsenic: ok
arsenic: tu peux utiliser tous les objets du monde AW
arsenic: malheureusement on a plus d'entrepot pour l'instant pour les objets en plus
Joda: merci, je vais essayer
arsenic: il y a la liste des objets dans le web
Joda: ok
arsenic: http://objets.hypsone.ch/registry.txt
Joda: J'ai vu mais sans images
arsenic: ouais y'a pas d'image c'est pas très pratique
Joda: oui
arsenic: je retourne un moment au gz bonne construction :)
Joda: merci

Daar sta ik dan op mijn terrein 43N 33E, maar ik weet nog steeds niet hoe ik moet bouwen.

Nu nog een school en dan maar bouwen....
Als een school deze vorm van het nieuwe leren wil invoeren, dan kan het management beginnen met het kopen van het burgerschap voor een paar daarin geïnteresseerde leerlingen. Voor nog geen 50 euro per leerling per jaar lijkt me dat geen slechte investering. Deze leerlingen moeten dan wel bereid zijn les te geven aan belangstellende andere leerlingen en docenten, die dan als toeristen kunnen meekijken. Dit alles begint in de Engelstalige Active Worlds. Tegelijkertijd kunnen docenten Frans als toerist of burger aan de slag bij de Franstalige Alterlinks. Er zijn vast wel  Active Worlds te vinden in de andere schooltalen. Het uiteindelijke doel is een alternatieve, interactieve 3D school in een eigen virtuele wereld. Daar komen dan de Europese leeftijdgenoten om les te krijgen van hun digitale docenten en om hun medeleerlingen te ontmoeten. Zij leggen en onderhouden contacten: asynchroon per e-mail, synchroon schriftelijk in de chatbox en mondeling met chat vocal.
Indien gewenst koopt de school een eigen besloten virtuele wereld en laat die eventueel hosten door Alterlinks. Dat kan vanaf 40.000  tot en
met 4.000.000 m².

Virtuele werelden P10 P20 P30 P40 P50 P60 P70 P80 P90 P100
Oppervlakte in m² : 40 000 160 000 360 000 640 000 1 000 000 1 440 000 1 960 000 2 560 000 3 240 000 4 000 000
Totale coordinaten Noord, Zuid, Oost en West : 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100
Gratis citizen accounts inbegrepen : 0 0 1 2 3 3 4 4 5 5

De goedkoopste virtuele wereld de P10 heeft onderstaand prijskaartje. Dit zijn jaarlijks terugkerende kosten.

SOORT VIRTUELE WERELDEN
Maximale Capaciteit (aantal gelijktijdige bezoekers)
TARIEVEN ZONDER HOSTING
VIRTUELE WERELDEN MET HOSTING & ALTERLINKS SERVICES INBEGREPEN

 
5 10 15 20   Zonder FTP 30Mb FTP ruimte 50Mb FTP ruimte 100Mb FTP ruimte
Virtuele wereld
P10
X

 

    7.42 € 127.42 € 167.92 € 194.92 € 227.42 €
  X     44.53 € 164.53 € 205.03 € 232.03 € 264.53 €
    X   81.64 € 201.64 € 242.14 € 269.14 € 301.64 €
      X 118.75 € 238.75 € 279.25 € 306.25 € 338.75 €

Financiering
De overheid stelt geld ter beschikking via instanties als Kennisrotonde, Kennisnet/ict op school en Durven, Delen, Doen. De bureaucratische rompslomp bij deze organisaties weerhoudt degenen die tijd en geld investeren in echte onderwijsvernieuwing om hun hand op te houden. Ik was dan ook zeer blij met de mededeling van de coördinator van het Expertisecentrum MVT - ICLON, Universiteit Leiden, dat ik een wereld mocht kopen en de rekening bij het Expertisecentrum kon indienen. Ik wilde bescheiden beginnen en kocht: in P10 voor €  205.03  + € 50 installatiekosten een virtuele wereld van 30 MB met hosting. Dit zijn jaarlijks terugkerende kosten. Maar dan heb je alleen een terrein. Dan moet je zelf aan het bouwen gaan. Leerlingen die een school binnengaan moeten er als leerling uitzien. Dat geldt ook voor de directie en de docenten. Dus moeten er avatars komen. Als je geld hebt is, dat geen probleem, getuige het bericht dat ik op mijn vraag daarover van Alterlinks ontving:

Bonjour,

Nous facturons la création d'avatars personnalisés 150 euros par avatar. Etant donné que vous êtes déjà client Alterlinks, nous avons baissé ce tarif à 95 euros. Afin de réduire le coût et le délai, je suggère de réduire le nombre en créant un set d'avatars masculin et un autre féminin comme suit:

- quatre avatars adultes (professeurs/parents d'élèves)
- un avatar enfant qui conviendra aux 12-13 ans
- un avatar jeune adolescent qui conviendra  aux 14-15 ans
- un avatar adolescent qui conviendra aux 16-18 ans

Sans âge affiché sur les avatars.

- Plus un avatar "directeur", celui-ci masculin uniquement.

Souhaitez-vous que ces avatars soient tous de race blanche (type européen) ou bien qu'ils couvrent plusieurs ethnies ? Dans le deuxième cas, merci de nous préciser lesquelles et pour quels avatars. L'autre précision dont nous aurions besoin est le type de vêtements que ces avatars porteront : sportware, décontracté, city, uniforme scolaire, autre ? Et enfin, l'apparence du directeur. Par exemples (non exhaustifs) plutôt classique, en costume, avec barbe et lunettes ou plutôt de style moderne en jeans et décontracté. D'une manière générale, il est souhaitable de donner de plus de détails possibiles sur vos attentes car une fois les avatars livrés, ils ne seront plus modifiables. Vous pouvez également nous envoyez quelques dessins ou images ou encore photos qui illustrent "le look" que vous espérez pour vos avatars. Nous pourrions ainsi les communiquer à nos artistes afin qu'ils les utilisent comme base de travail (comme modèles en somme). Les avatars sont payables à l'avance et qu'une seule fois.  Ils ne sont pas "à payer chaque fois". Vous pourrez les utiliser aussi longtemps que vous le souhaitez. La modélisation 3D de A à Z ainsi que les textures (maps), exigent de nombreuses heures de travail.
Le délai de livraison est en conséquence de 2 mois. (Cela n'affecte pas le délai de livraison pour les constructions de votre monde qui devraient être disponibles d'ici à la fin de cette semaine.)

Cordialement,
Catherine Maschi
SARL Alterlinks

PS : Dans votre propre intérêt et surtout dans celui de vos élèves, je me permets de vous conseiller de conserver votre monde en accès restreint et sans accès "touristes". Les enfants et les jeunes adolescents sont malheureusement trop souvent la cible de personnes extrêmement malveillantes (je n'écris pas "le" mot approprié qui commence par "pé.." car notre antispam rejetterait cet e-mail).

Het is niet zo moeilijk een beslissing te nemen over hoe ik docenten en leerlingen eruit zal laten zien. Maar wel hoe ik als particulier mijn virtuele school moet laten financieren.

COLLEGE
De afdeling Support van Alterlinks is zo vriendelijk geweest om tegen een kleine vergoeding alvast met bouwen te beginnen. Bij gebrek aan instructies mijnerzijds, hebben ze een traditioneel gebouwtje neergezet. De deur moet ik zelf nog zien aan te brengen. Ik heb toen maar een bord opgehangen.

Met een klik kun je naar binnen.

De klas ziet er niet uit als een traditioneel leslokaal. Er staat wel een lessenaar. Ga je er met de muiswijzer op staan, dan verschijnt de boodschap die de Helpdesk er voor me heeft opgezet: cliquez pour donner votre cours. Voorlopig sta ik daar voor de leerlingen (die lijken meer op hun ouders en grootouders) met iets wat me in mijn docentenverleden nooit is overkomen: de mond vol tanden. Ik heb de tekst op de lessenaar veranderd en verwijs naar naar het bienvenue van de hôtesse in de chatbox. Ik laat haar daar ook verwijzen naar deze hyperlink: college.htm waar ik  voorlopig interactief lesmateriaal kan opslaan en verwijzen naar bruikbare websites.


Mijn eerste bezoeker: een Anglofoon !

Ashley Colin: Joda
Joda: Oui
Ashley Colin: I made an avatar for this world
Joda: c'est possible,oui
Ashley Colin: hm?
Ashley Colin: you speak English?
Joda: c'est une école française, faut parler français
Ashley Colin: oh ok
Ashley Colin: nevermind then :-)
Ashley Colin: bientat
Joda: au revoir Ashley Colin

 

De huizen en hun functie

Een architect van Alterlinks heeft rond de school ook nog wat huizen neergezet. Door te klikken op het pijltje van het numerieke toetsenbord met 8 en tegelijkertijd op shift, kun je de huizen binnenlopen. Ze zijn gestoffeerd. Hier komen de virtuele leerlingen van het collège te wonen. Ze ontvangen er hun francofone leeftijdgenoten en maken er hun huiswerk dat ik voor ze klaar ga zetten. Een begin is er al: college.htm met een verwijzing naar bruikbare websites.  In de huizen hangen ook schilderijtjes. Ik kan er tekst op laten verschijnen, leesbaar voor bezoekers als ze er met hun muiswijzer op gaan staan en dan te lezen krijgen: 'dans cette maison on parle français'.

Ik moet ook ergens wonen.....

En de directeur moet ook zijn docenten huisvesten....

En ook de sponsor die toezicht wil houden......

Een school met campus inrichten
Een school virtueel inrichten is niet zo eenvoudig, je moet een halve programmeur zijn. Antwoorden op mijn vragen vind ik niet in de veel te technische handleiding. Ik vraag daarom veel hulp aan de helpddesk van Alterlinks. Deze reageerde op een gegeven ogenblik als volgt:

vous êtes le seul que nous connaissons qui achète un monde avant d'apprendre à construire. Les mondes virtuels sont destinés aux personnes qui ont un minimum d'expérience avec Active Worlds'. Vous avez donc tout à apprendre d'un coup, d'où vos nombreuses confusions.
 

Toch maar even laten merken dat het bouw- en inrichtingengedoe me tegenstaat, net zo goed als mijn hand ophouden voor bijdragen in de kosten:


Vous savez: j'ai travaillé plus de 30 ans comme prof de français dans un établissement scolaire qu'un architecte a construit et pas moi. Moi j'y ai enseigné. Dans Alterlinks je voudrais faire la même chose: enseigner d'une manière virtuelle. La construction ne m'intéresse pas du tout. Je n'ai même pas envie de l'apprendre. C'est pourquoi je cherche un expert de construction qui m'aide à aménager le collège. Je n'y ai vraiment pas le temps. Vous êtes des spécialistes comme El Kapinou, qui écrit dans son guide à plusieurs reprises: c'est simple. C'est ce que je n'ai jamais dit à mes élèves quand ils ne comprenaient pas qch. 

Le chat vocal
Ik weet ook niet hoe ik chat vocal aan de praat moet krijgen. Ik weet wel wat je er mee kunt doen. Maar met alleen klikken krijg ik niet mijn gewenste woord 'directeur' onder 'nom', zoals dat is gelukt aan de schrijver van de gebruiksaanwijzing El Kapinou. Dus maar weer eens een mailtje naar support geschreven, want zonder mondelinge synchrone communicatiemogelijkheden is een virtueel college Frans minder waard. Deze helpdesk antwoordt steeds per omgaande en dat is natuurlijk te prijzen, maar ze kunnen me niet helpen. Ze stellen voor de chat vocal met Skype te doen, maar ze weten niet hoe Skype dan te integreren, zodat, als een bezoeker klikt op chat vocal, hij dan een skype verbinding krijgt en dan bijvoorbeeld met iemand uit de telefoonlijst van Skype kan spreken. Deze werkwijze bespaart me $ 75: Ce logiciel (Skype) permet justement de ne pas avoir à activer cette option sur Active Worlds et d'économiser ainsi 75 dollars par an. Voor meer informatie stuurt de helpdesk me naar het forum, hetgeen ik uiteraard heb gedaan, hetgeen me een goed contact oplevert met de grote El Kapinou,Ik schrijf in het forum met de titel: chat vocal:

Dans le menu d'Alterlinks les propriétaires, comme moi, du monde COLLEGE, peuvent organiser le chat vocal pour touristes et citoyens. Support m'a conseillé de commencer par prendre un compte Skype, ce que j'ai fait. Dans le guide je vois le nom de Kapinou. Il n'explique pas comment faire entrer le nom Skype dans le chat vocal de sorte que les visiteurs peuvent avoir une conversation Skype avec un des professeurs de fançais du collège. Support ne pouvait pas me l'expiquer et m'a conseillé de demander de l'aide au forum. Peut-être El Kapinou lit mon message, c'est lui qui a écrit le guide d'Alterlinks. Donc sans aucun doute il sait quoi faitre.

Citoyen 362117 Joda
Pays-Bas

En El Kapinou antwoordde een dag later: 

Tiens, on parle de moi... Bien le bonjour Jodan. Je vais essayer de clarifier certains points ( in het forum heet ik Jodan).
Tu dis "Alterlinks", mais le logiciel en question s'appelle "Active Worlds" (AW). Alterlinks est le distributeur d'AW en Europe. Ils vendent des comptes citoyens, des mondes, et fournissent divers services, mais le logiciel est AW, pas Alterlinks.
 

J'espère avoir pu t'éclairer un peu
El Kapinou

Ik schrok een beetje van zijn opmerking: Le chat vocal semble n'être accessible qu'aux citoyens, et les touristes ne pourraient donc pas en profiter. Ik heb per omgaande teruggeschreven: Merci de ta réponse si prompte. Une école pour l'apprentissage du français langue seconde, sans possibilité de parler et d'entendre le français parlé, ne vaut rien du tout. C'est pourquoi je vais payer ces 80 dollars pour l'installation du chat vocal. Tu écris que seulement les citoyens peuvent s'en servir, mais comme propriétaire du monde COLLEGE je peux choisir en 'options' > 'monde' > 'permissions' avec * entrée pour touristes, de sorte qu'ils peuvent entrer, parler et employer le chat vocal. J'ai lu dans ton guide que c'est la siginification de ce signe *. C'est pourquoi je l'ai mis dans mes 'permissions'.

Ik heb $80 betaald en dat resulteerde in het gebruikelijke luidsprekertje met daarachter mijn naam als burger, maar het is onmogelijk om Conférence of Lecture in te stellen. Tot nu blijven al mijn vragen hierover aan de helpdesks van Alterlinks en Activ Worlds verkeerd of onbeantwoord.

De universitaire wereld
Ook de wetenschap heeft belangstelling voor Active Worlds als mogelijke virtuele plek voor het geven van onderwijs. Henny van der Meijden van de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN) heeft er zelfs een promotieonderzoek aan gewijd. Op de website http://www.socsci.kun.nl/ped/owk/activeworlds/main_nl.html staat het onderzoek beschreven onder de titel: Samenwerkend leren in Active Worlds: 'In dit onderzoeksprogramma wordt gedurende 4 jaar bestudeerd hoe leerlingen uit het voortgezet onderwijs samenwerken in Active Worlds. De nadruk ligt op de communicatie- en samenwerkingsstrategieën die leerlingen gebruiken wanneer ze samenwerken in Active Worlds. Tevens wordt onderzocht hoe de leerlingen de samenwerking ervaren, en of ze het gebruikte programma makkelijk of moeilijk te gebruiken vonden. In de eerste fase van het onderzoeksproject wordt alleen Active Worlds gebruikt als communicatiemiddel (synchrone communicatie). In de tweede fase wordt een combinatie van synchrone en asynchrone communicatie ingezet. Naast Active Worlds zal er dan een discussieforum gebruikt worden (WebKnowledge Forum).
Intussen zijn er bijna twee projecten (bijna) afgerond. Het eerste project richtte zich op Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV), het tweede op geschiedenis en maatschappijleer. Deze projecten worden op deze site ook beschreven'
Op de website verwijzen
Rik Engbers en Henny van der Meijden van de KUN de bezoekers ook naar een docentenhandleiding, te vinden op http://www.socsci.kun.nl/ped/owk/activeworlds/pdf/handleiding%20AW.pdf. Zij beschrijven daarin AWEDU, een educatieve virtuele gemeenschap in Active Worlds die de technologie beschikbaar maakt voor educatieve instellingen, docenten, studenten en individuele programma’s. Active Worlds Educational Universe is in 5 stappen te vinden en te installeren:  

1 Surf naar
www.activeworlds.com
2 Vervolg met het kiezen van
Active Worlds Educational information, onder aan de pagina.
3 Klik op
Download, helemaal onder aan de pagina.
4 Klik op
Download AWEDU 3.1 Now! en het downloadproces wordt gestart!
5 Kies “Save this program to disk” en vul in waar u het geplaatst wilt hebben. Als u uw bureaublad (desktop) kiest, kunt u het makkelijk terugvinden.

In maart 2002 vond er in het Haags Montessori lyceum een internationale ontmoeting plaats van docenten die met hun leerlingen meegedaan hadden aan projecten over Art and Political Posters in Virtual Environments. Er werkten ook musea mee. Het rapport is te vinden op http://www.socsci.kun.nl/ped/owk/activeworlds/pdf/teacher%20meeting.pdf. Je vindt er onder andere de beschrijving van het door het Haags Montessori Lyceum met een andere school uitgevoerde kunstproject in een zelfgebouwd virtueel museum met werken van Degas.

Nog meer informatie over voordelen van een virtuele school op ecolenet http://www.ecolenet.nl/best/active_worlds.htm

Frans in AWEDU?
Ik ben begonnen met de Europese Active Worlds vanwege het Franstalige Alterlinks. Kun je in het Active World Educational Universum ook Frans leren? Ik heb de lijst met deelnemende instanties doorgenomen die al een leeromgeving hebben gebouwd. Geen Frans, wel Spaans:

World Name: VHS
The Virtual High School (VHS) is an educational demonstration model built for the University of California, Santa Cruz's Virtual High School Feasibility Study led by Vice Chancellor Francisco Hernandez. Through a volunteer collaboration between Penny and Craig Twining of Active Art Design and Bonnie DeVarco, this realistic virtual environment features an office with office hours for real time communication and guidance, a Spanish Language Class with links and teleports to Spanish speaking worlds, a Chemistry Lab with an interactive Student WebQuest Wing, and a Geometry/Art Gallery with animations and artworks linked to more than 40 sites on the World Wide Web. Through the UC College Prep Initiative, the further development of the VHS will offer a compelling and content rich collaborative environment for synchronous learning sessions complete with interactive bots, full course modules and more.
Ik ben via het in de echte wereld opererende cps in Amersfoort meteen op zoek gegaan naar een docent Spaans om de lessen te bekijken. Als deze bruikbaar zijn voor onze leerlingen, dan zal ik daarover rapporteren.

Ecolibre
In de lijst met utilisateurs staat Ecolibre. Een 3D schoolsite in aanbouw. Bij aankomst op Ecolibre klik je op het bord: Bienvenue sur le monde virtuel ECOLIBRE. Alle informatie is geschreven in wiki's: http://www.pasiphae.org/EcolibreWikini/wakka.php?wiki=PagePrincipale.

Bienvenue dans Le Wiki du Monde virtuel 3D EcoLibre

Bavardages

EcolibreActualites: Une Carte partielle du Monde Ecolibre est disponible ici: EcolibreCarte

Ce Wiki est spécifiquement dédié à l'accompagnement technique et pédagogique des usages d'un Monde virtuel en 3D : appelé "Ecolibre" , monde en technologie ActiveWorlds et situé dans l' "Univers ActiveWorlds ", ainsi qu'à explorer , par la pratique, l'interaction possible entre ces deux types de supports en ligne ( Wiki <--> Monde 3D ). Pour accéder au Monde 3D proprement dit, ainsi qu'à beaucoup d'autres mondes de cet Univers, il faut avoir téléchargé le navigateur spécialisé d' ActiveWorlds. ( NavigateurActiveWorlds )

Voice Chat "VOIP : Voice-over-IP "
Nouvelle possibilité ( avec un coût supplémentaire aussi ... pour le propriétaire du monde ): les utilisateurs présents dans un même monde peuvent communiquer ( "chater" ) directement par audio
( micro et haut-parleur évidemment nécessaire sur le PC ). Cette fonctionnalité devrait être disponible et donc expérimentable sur le monde Ecolibre à partir du 8 septembre 2006. Ceci ouvre notamment de nouvelles perspectives d'usage pour des élèves du Cycle 1. Cependant , un premier essai effectué à titre personel , montre qu'avec une connexion lente au moins, il y a un temps de transmission important et aléatoire et une perte sur les informations transmises. Il faudra refaire les essais avec deux postes en ADSL pour voir si cette fonctionnalité est réellement utilisable dans la pratique. Aide : Instructions en ligne ( en anglais ): http://www.activeworlds.com/help/aw41/document.php?voip ( micro et haut-parleur évidemment nécessaire sur le PC).

Een voorbeeld:

British Council
Ook the British Council heeft de virtuele gemeenschap van Second Life ontdekt en daar een eiland gebouwd voor Engels lerenden. Een diashow op http://www.slideshare.net/bcgstanley/second-life-esl-learner-autonomy-for-the-digital-natives laat al enig daar geplaatst lesmateriaal zien.

Voorlopige conclusie
Bij het denken aan een virtueel taaldorp in een andere taal dan Engels, moet je voorlopig dus niet bij AWEDU zijn. Behalve de Spaanse lessen in de Virtual High School is er in Active Worlds Educational geen andere taal te gebruiken dan Engels. Tot nu toe is het Europese Alterlinks dus de beste optie, vooral omdat docenten en leerlingen zich de werking van het programma kunnen laten uitleggen in het Nederlands. Ik heb het burgerschap gekocht tot 2 augustus 2008. Dat zal ik zeker verlengen, maar als ik geen financier kan vinden voor het continueren van het college, dan vervalt mijn virtueel schooltje ook in augustus 2008. Ik wacht dan gewoon af of andere docenten aan de slag gaan met hun leerlingen in een virtuele wereld, want oefenen in een moderne vreemde taal kun je er zeker.

Second Life
Het vaklokaal Engels van de Digitale school heeft inmiddels Second Life ontdekt als speel- en leerplaats voor docenten en leerlingen http://www.digischool.nl/sl/. Er is daar een eiland waar belangstellenden mogen bouwen, maar daarvoor eerst een cursus kunnen volgen.


3D Virtuele Werelden voor het MVTO: Focus op Virtueel Taaldorp

Vitaal Project is speciaal gericht op een virtuele vorm van taalverwerving als verlengstuk van het traditionele klaslokaal. De leerlingen oefenen communicatief taalgebruik in een virtueel taaldorp. Vitaal Project is in  samenwerkingsverband uitgevoerd door de hogescholen van Amsterdam en Utrecht, drie scholen voor voortgezet onderwijs en het Christelijk Pedagogisch Studiecentrum. Kennisrotonde verstrekte een subsidie waarmee in Active Worlds een Frans dorp is gebouwd met enkele specifieke locaties zoals een bakker, een VVV kantoor, een kiosk en een ontmoetingsplaats waar de leerlingen allerlei communicatie opdrachten moeten uitvoeren. Studenten van de lerarenopleidingen hebben oefendialogen ontwikkeld voor gebruik in de klas en treden op als e-coaches door met de leerlingen online oefensessies in de virtuele wereld uit te voeren. Ton Koenraad van de hogeschool Utrecht heeft op de internationale conferentie over Language Education in Virtual Worlds het Vitaal Project gepresenteerd ( www.slideshare.net/slanguages/slanguages2008-vitaal/ ).  
Na de evaluatie en disseminatie van dit experimentele virtuele taaldorp zullen binnen enkele jaren leerlingen het heel gewoon vinden in een virtueel taaldorp allerlei handelingen te verrichten met gebruik van de doeltaal. Dit is een uitstekende voorbereiding op een verblijf in een echte wereld waar ze zonder taalkennis niet of nauwelijks kunnen functioneren
.
Na dit door Kennisnet/Surfnet gesubsidieerde experiment
zullen binnen enkele jaren leerlingen het heel gewoon vinden in een virtueel taaldorp allerlei handelingen te verrichten met gebruik van de doeltaal. Dit is een uitstekende voorbereiding op een verblijf in een echte wereld waar ze zonder taalkennis niet of nauwelijks kunnen functioneren.

Expiration
En dan komt het e-mailbericht van Alterlinks: votre monde expire dans 8 jours. Si vous voulez le renouveler, cliquez.......Maar zonder subsidie kan ik als gepensioneerde mijn Monde wel vergeten. Ik heb er in Levende Talen Magazine 2 artikelen aan gewijd. In het laatste artikel dat verscheen in april 2008 bied ik het COLLEGE ter overname aan. Zonder succes echter. Einde virtueel Franstalig college, dus. Jammer, want het had echt iets kunnen worden.

omhoog


 © John Daniëls stuur een bericht aan het bureau LT